Barn & gravid

Att sköta ett nyfött barn

Här får du tips och råd om allt det nya. Läs och se filmer om matning, skötsel, säkerhet och om hur det kan vara att bli förälder.

Innehåll - Att sköta ett nyfött barn

Visa innehåll som:
 • Amning och flaskmatning

  Det finns olika sätt att mata barnet. Här kan du läsa och se filmer om amning, bröstmjölksersättning och flaskmatning.

 • Ta hand om ett nyfött barn

  Här finns information om den allra första tiden i barnets liv. Läs om allt från hur du bär och lyfter, byter blöja och sköter barnets naglar till hur du skyddar ditt barn på olika sätt.

 • Det nyfödda barnets kropp – vanliga funderingar

  Den första tiden händer det mycket med barnets kropp. Det är vanligt och en del i barnets utveckling. Ibland kan du behöva söka vård.

 • Hicka, rapningar och kräkningar hos små barn

  Det är vanligt att barn upp till ett år hickar eller kräks i samband med att de äter. Det är inte skadligt och brukar avta när barnet blir äldre. Här får du råd om vad du kan göra om barnet hickar och kräks, och råd om hur du kan få barnet att rapa.

 • När barn föds för tidigt

  När ett barn föds före graviditetsvecka 37 kallas det för att barnet är född för tidigt. Ofta behöver barn som föds före vecka 36 någon form av vård. Det är mycket viktigt att du är nära ditt barn och deltar i vården, personalen hjälper dig med det.

 • När små barn skriker

  Alla små barn skriker ibland. Det är ett av barns viktigaste sätt att förklara vad de vill och behöver. När du tröstar och försöker förstå vad barnet menar lär du också känna ditt barn.

 • Plötslig spädbarnsdöd – förebyggande råd

  Plötslig spädbarnsdöd är väldigt ovanligt. Ändå är det många som känner en oro för att det ska hända ens barn. Här får du råd som baseras på den senaste forskningen.

 • Spädbarnsmassage

  Massage är lugnande och kan till exempel lindra vid spädbarnskolik, magknip och besvär med gaser. Välj en lugn miljö och vänta en stund om ditt barn just har ätit. Massagen kan även ges till äldre barn.

 • Neonatalvård i Västmanland

  På neonatalavdelning 69 Västerås sjukhus vårdas förtidigt födda barn och sjuka nyfödda barn. Föräldrar och barn bor tillsammans på eget rum under vårdperioden. Om barnet behöver en mer utökad övervakning vårdas barnet på avdelningens intensivvårdssal.

Läs mer på 1177.se

Bildspel: Kiss och bajs hos nyfödda barn

Här kan du se ett bildspel på hur barnets kiss och bajs ändrar färg den första veckan efter barnet har fötts.

Tabell: När barnet lär sig olika rörelser

Alla barn lär sig i olika takt. Vissa barn kryper inte, medan andra kryper först och går sedan. Hur barn lär sig rörelser kan skilja sig åt, även mellan syskon.

Säkerhet för barn

Barn utvecklas snabbt och upptäcker världen omkring sig. Du behöver se till att det är säkert och att hen undviker olyckor. Här får du bland annat tips om vad du kan göra hemma, när barnet cyklar eller leker utomhus.

Barnets utveckling

Läs om hur barnet utvecklas, från 0 till 18 år. Få info om vad barn förstår i olika åldrar och vad som är bra för utvecklingen.

Till toppen av sidan