Operationer

Operationer av mage och tarmar

Har du fått en stomi eller behöver operera bort gallblåsan? Här kan du läsa mer om operationer av mage och tarmar.

Innehåll - Operationer av mage och tarmar

Visa innehåll som:
 • Tömma ut vätska från buken – ascitestappning

  Olika sjukdomar kan göra att du får vätska i buken. Vätskan kan behöva tömmas ut för att du inte ska få andra besvär.

 • Gastrostomi – näring genom en knapp eller slang i magen

  En gastrostomi innebär att du kan få näring genom en slang i magen. Då kan du ge du dig själv näring med till exempel en pump eller spruta genom slangen.

 • Stomi

  En stomi är en öppning i magens vägg som skapas genom en operation. Efter operationen samlas urin eller avföring upp i en stomipåse som sitter utanpå kroppen.

 • Galloperation

  Vid en galloperation tar läkaren bort gallblåsan, och ibland behandlas också gallgångarna. Operationen görs oftast med titthålsteknik och tar ungefär en timme. De flesta mår bra efteråt och kan åka hem samma dag.

 • Fetmaoperationer

  En fetmaoperation kan vara ett alternativ om du har en övervikt som kan orsaka ohälsa. Då kan en fetmaoperation öka dina chanser att få ett längre och mer hälsosamt liv. Men det finns risk för komplikationer. Du kommer också behöva ändra dina levnadsvanor för resten av livet efter en fetmaoperation.

Läs mer på 1177.se

Patientlagen

Patientlagen är en lag som har tagits fram för dig som är patient. I lagen beskrivs bland annat vilken information du ska få om din vård.

När du loggar in på 1177.se

Med e-tjänsterna på 1177.se kan du se personlig vårdinformation och kontakta vården på ett säkert sätt. Här kan du läsa mer om de olika e-tjänsterna.

Till toppen av sidan