Könsorgan

Pung och testiklar

Här kan du läsa om sjukdomar och besvär i pung och testiklar.

Innehåll - Pung och testiklar

Visa innehåll som:
 • Ont i pungen

  Det är viktigt att söka vård direkt om du eller ditt barn får ont i pungen. Ibland behövs en akut operation för att ta reda på orsaken. Det är större möjlighet att bli helt återställd om du får behandling snabbt.

 • Bitestikelinflammation

  Du behöver få behandling snabbt om du har bitestikelinflammation. Oftast räcker det att du får behandling med antibiotika.

 • Svullen pung

  Här tar vi upp några olika besvär som gör att pungen blir svullen. Oftast behövs ingen behandling, men ibland kan du behöva opereras. Kontakta en vårdcentral om pungen svullnar, för att bli undersökt och få reda på vad orsaken är.

 • Testikel som inte kommit ner i pungen

  Hos en del barn har en eller båda testiklarna inte kommit ner i pungen när barnet föds. Ibland kommer testikeln ner i pungen av sig självt under det första halvåret. Hos för tidigt födda är det rätt vanligt att testiklarna inte finns i pungen redan vid födseln. Ibland behöver testikeln flyttas med en operation.

 • Testikelinflammation

  Testikelinflammation kan göra att du får ont i pungen, får feber och känner dig sjuk. Sök vård på en vårdcentral eller akutmottagning om du plötsligt får ont i pungen. Det är viktigt att du blir undersökt för att få reda på vad smärtan beror på.

 • Testikelvridning

  Plötslig smärta i pungen kan bero på att en testikel har vridit sig. För att testikeln inte ska skadas krävs snabb behandling.

 • Vattenbråck hos barn

  Vattenbråck är en vätskefylld utbuktning runt testikeln i pungen. Det ger oftast inga besvär, är ofarligt och försvinner för det mesta när barnet blir äldre.

Mer på 1177.se

Så fungerar det manliga könsorganet

Det manliga könsorganet består av flera olika delar. Några sitter utanpå kroppen och en del sitter inuti kroppen.

Förhud

Här kan du läsa om olika förhudsproblem.

Prostata

Här kan du läsa om sjukdomar och besvär kopplade till prostatan.

Till toppen av sidan