Könssjukdomar och sexuellt överförbara infektioner

Skabb

Skabb är en hudsjukdom som orsakas av ett litet spindelliknande djur, ett kvalster. Skabbdjuret tar sig in i huden och gör gångar i det yttersta hudlagret där de lägger sina ägg. Det vanligaste symtomet är att det kliar, framför allt på natten. Skabb behandlas oftast med läkemedel som du smörjer på huden. Skabb smittar vanligen genom nära kroppskontakt.

Den här texten finns även på lätt svenska samt översatt till flera språk.

Skabbdjuret är 0,3 till 0,4 millimeter. En i övrigt frisk person som har skabb kan ha upp till tio skabbdjur i huden. Personer med nedsatt immunförsvar och äldre kan ha flera hundra.

Det finns flera olika arter av skabb. Skabb från djur som katt och hund, kan inte föröka sig på människans hud men kan orsaka bett som kliar.

Symtom

Skabbgångarna syns lättast på till exempel händerna.

När du har skabb kliar det oftast mycket, särskilt på kvällar och nätter. Det kan klia var som helst på kroppen. Vanligtvis kliar det inte på huvudet.

Skabbdjurets gångar kan vara svåra att upptäcka. Gångarna är ljusa, trådsmala, centimeterlånga och sicksackformade. De är lättast att se på händer och fötter. Det går även att se dem på andra hudområden som vid naveln, i ryggslutet, vid bröstvårtorna och på könsorganen. På barn kan de vara lättare att se på fötterna.

Ibland kan det uppkomma små blåsor och röda knottror vid gångarna. Du kan få eksemliknande hudförändringar, rivmärken och ibland infekterade små sår om du kliar dig.

Sårskorpor med skabb

Du kan få fjäll och sårskorpor som innehåller skabbdjur om du är äldre eller har nedsatt immunförsvar. Det beror på den stora mängden skabbdjur. Ett annat ord för sårskorpor är krustor och därför kallas det för krustös skabb. Klådan är inte alltid så tydlig.

Det kan dröja innan det börjar klia

Klådan beror på överkänslighet mot skabbdjurets avföring. Det kan dröja ungefär 4-6 veckor efter att du har blivit smittad innan det börjar klia. Under denna tid har du inga symtom, men kan ändå smitta andra.

Om du har haft skabb tidigare och blir smittad igen kan det börja klia redan efter några dagar.

När ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om det kliar eller om du tror att du har skabb. Det är viktigt att ta reda på om det är skabb innan du behandlar dig, eftersom klådan kan ha andra orsaker.

Om du bor tillsammans med eller har haft nära kontakt med någon som har fått diagnosen skabb behöver du inte söka vård. Då ska du behandlas samtidigt med den som har skabb.

Du bör kontakta en vårdcentral om det fortfarande kliar fyra veckor efter behandlingen, eller om du varit besvärsfri och det börjar klia igen.

Undersökningar

För att kunna ställa en säker diagnos måste läkaren hitta ett skabbdjur. Läkaren använder ett förstoringsglas och tar ut ett skabbdjur med hjälp av en nål. Sedan tittar läkaren på det i ett mikroskop för att få bekräftat att det är skabb. Om läkaren är osäker får du en remiss till en hudklinik för att få en säker diagnos.

Behandling

Alla som bor tillsammans med, eller har haft nära kontakt med, någon som har fått diagnosen skabb ska behandlas samtidigt. Annars finns risk för att någon som är smittad men ännu inte fått klåda fortsätter att sprida smitta.

Det läkemedel som används i första hand är Tenutex, som du kan köpa receptfritt på ett apotek. Läkemedlet är flytande och ska smörjas in på kroppen.

Det finns även receptbelagda läkemedel, som kan behövas om du till exempel inte kan använda Tenutex eller har krustös skabb.

Så här gör du

Vuxna och barn över ett år ska smörja in Tenutex på hela kroppen, utom huvudet. När det gäller barn under ett år ska även huvudet smörjas in. Detsamma gäller äldre och personer med nedsatt immunförsvar.

Läkemedlet ska sitta kvar i 24 timmar. Följ noga bruksanvisningen som följer med förpackningen.

När du har tvättat händerna under det dygn som behandlingen pågår ska du smörja in händerna med läkemedlet igen.

Efter behandlingen ska du tvätta kläder, sängkläder och handdukar i 60 grader. Sådant som använts och inte kan tvättas, till exempel skor och handskar, ska vädras i 2-3 dygn.

Du ska göra behandlingen två gånger med en veckas mellanrum.

Kräm om det fortsätter att klia

Även efter behandlingen kan du ha klåda i flera veckor. Det beror på att den allergiska reaktionen fortsätter så länge döda skabbdjur eller deras avföring finns kvar i huden. Skabbdjuren försvinner när det yttersta hudskiktet har bytts ut genom hudens normala omsättning av hudceller.

Du kan smörja in de områden som kliar med en kräm eller salva som innehåller hydrokortison för att lindra klådan. Du ska rådgöra med en läkare innan du använder hydrokortison på barn under 2 år. Krämen och salvan kan du köpa receptfritt på ett apotek.

Smittar genom nära kroppskontakt

Du kan bli smittad om du har kroppskontakt med någon som har skabb. Kroppskontakten ska vara nära och lite längre. Skabbdjuren kan till exempel överföras genom att hålla någon i handen, sova i samma säng eller sova tätt tillsammans. En grupp som på senare år smittats är tonåringar. Det beror troligen på flera möjligheter till närkontakt, till exempel då de sitter nära varandra lite längre tid framför datorer och surfplattor.

Skabb kan även smitta via kläder, sängkläder och handdukar. Men det är ovanligt. Smittrisken är liten vid vanlig tillfällig kroppskontakt på arbete eller skola.

Om du har fått skabb och arbetar med äldre eller med personer som har nedsatt immunförsvar bör du informera sköterskan eller chefen på din arbetsplats. Det är viktigt för att i tid upptäcka om någon har smittas av skabb.

Krustös skabb smittar lättare

Krustös skabb smittar lättare än vanlig skabb. Smitta kan ske genom kortare hudkontakt och även via krustor på kläder, i sängkläder och på möbler. Därför kan utbrott av skabb förekomma till exempel på äldreboenden och sjukhus. Då kan både personer som bor där och personal smittas.

Kan barn gå till förskola eller skola?

Barn ska vara hemma under det dygn som behandlingen pågår.

Förskolan bör informeras om att ditt barn har fått skabb. Då kan personal och föräldrar vara uppmärksamma på eventuella symtom.

Texten finns översatt - Other Languages

Här kan du läsa texten på lätt svenska och översatt till följande språk:

(arabiska) لعربية 

English (engelska)

 

Soomaali (somaliska)

Till toppen av sidan