Att välja vårdmottagning

Vad gäller när du söker vård i Västernorrland

Innehållet gäller Västernorrland

Det går att söka öppenvård över hela landet. Men varje region har sina egna bestämmelser om villkoren som gäller i just den regionen, om till exempel remiss krävs eller inte. Här kan du se vad som gäller i din region.

Remissregler

I Västernorrland krävs ingen remiss på hälso-/vårdcentral eller specialistvårdsmottagning vilket innebär att du som patient själv kan söka vård.

Till all medicinsk service krävs däremot remiss från din hälsocentral eller specialistmottagning. För att du ska få rätt hjälp utifrån dina behov är det ändå alltid bra om du först vänder dig till din hälso/vårdcentral som du söker fram via Hitta vård på startsidan.

Egen vårdbegäran

Om du själv vill kontakta en specialistvårdsmottagning gör du en egen vårdbegäran, ibland kallad egenremiss. Det finns ett formulär där du får svara på frågor om hur du mår och vilka vanor du har.

Du kan göra en egen vårdbegäran på två olika sätt. Det enklaste och säkraste sättet är att logga in på 1177.se för att använda e-tjänsterna. Du loggar in med bank-id eller med ett lösenord som du beställer hem.

Du kan också göra en egen vårdbegäran genom att skicka in en pappersblankett som du får från den specialistmottagning du vill besöka. Du hittar kontaktuppgifter till respektive mottagning genom sökfunktionen Hitta vård.

Bedöms som en läkarremiss

Din egen vårdbegäran bedöms på samma sätt som en remiss från en läkare. Det är den mottagande specialistvårdsmottagningen som avgör vilken vård du ska få och på vilken nivå. Det betyder att du kan hänvisas till egenvård, till din hälso-/vårdcentral eller till specialistvård.

Till toppen av sidan