Behandling med läkemedel

Att få recept och att köpa läkemedel

Här kan du läsa om var du kan köpa läkemedel och om kostnader för läkemedel, till exempel högkostnadsskyddet. Du kan också läsa om vad du ska tänka på när du får ett recept och ska hämta ut det på apoteket.

Innehåll - Att få recept och att köpa läkemedel

Visa innehåll som:
 • Läkemedel på recept – kostnader

  Staten ger ekonomiskt stöd när du behöver läkemedel och en del andra varor vid vissa sjukdomar. Det kallas för att staten subventionerar. De flesta läkemedel som skrivs ut på recept är subventionerade. Detta skydd mot höga kostnader kallas i dagligt tal för högkostnadsskyddet.

 • När du får ett recept

  När du ska få ett recept är det bra att berätta för den som skriver ut receptet vilka andra läkemedel du använder, om du är gravid eller ammar.

 • Reklamation av läkemedel

  Du bör reklamera ett läkemedel som du tror är fel. Du kan kontakta vilket apotek som helst för att göra en reklamation. Det betyder att du lämnar in läkemedlet och berättar vad du tycker är fel. Företaget som tillverkar läkemedlet kan då undersöka vad som har hänt och göra åtgärder om det behövs.

 • Risker med att köpa läkemedel på nätet

  Det finns många webbplatser som säljer läkemedel. Men alla webbplatser är inte godkända, och får därför inte sälja läkemedel. Handla bara från webbplatser som är godkända.

Mer på 1177.se

FaR - fysisk aktivitet på recept

Det går att förebygga, förbättra och behandla många sjukdomar genom regelbunden fysisk aktivitet. Du som behöver stöd för att komma igång med det kan få fysisk aktivitet på recept.

Läkemedel och miljö

Läkemedel behövs för att förebygga, lindra och bota sjukdomar. Men användning av läkemedel kan göra att läkemedelsrester sprids i naturen.

Förvaring av läkemedel

Information om hur ditt läkemedel ska förvaras finns på förpackningen eller i bipacksedeln. En bipacksedel är det informationsblad som följer med förpackningen. Det är viktigt att läkemedel förvaras oåtkomligt för barn.

Till toppen av sidan