Hjärna och nerver

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar – npf

Här kan du läsa om ADHD, Autismspektrumtillstånd – AST, Tourettes syndrom hos barn och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Innehåll - Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar – npf

Visa innehåll som:
  • Adhd

    Adhd är en funktionsnedsättning som innebär att man har svårt att koncentrera sig. Det kan också innebära att man har svårt att sitta stilla och att hejda impulser. Det finns hjälp för att få vardagen att fungera.

  • Autism

    Autism är en funktionsnedsättning som påverkar hjärnans sätt att hantera information. Autism kan märkas olika mycket hos olika personer. För att få diagnosen autism behöver du få en utredning. Det finns stöd och hjälp att få.

  • Tourettes syndrom hos barn

    Tourettes syndrom innebär att barnet har rörelsetics och ljudtics under minst ett år. Det är vanligt att barn som har Tourettes syndrom även har tvångssyndrom. Genom att få en diagnos så tidigt som möjligt kan barnet få rätt hjälp och utvecklas som andra barn.

Mer om Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar på 1177.se

Neuropsykiatrisk utredning

En neuropsykiatrisk utredning görs för att undersöka om de svårigheter som du eller ditt barn upplever beror på en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Beroende på vad utredningen visar, kan du eller ditt barn få olika slags hjälp och stöd.

Habilitering

Inom habiliteringsverksamheterna får du som har en funktionsnedsättning stöd och hjälp.

Hjälpmedel för kommunikation

Det finns olika hjälpmedel för dig som behöver stöd när du ska kommunicera. Hjälpmedlen kan till exempel hjälpa dig som har svårt att prata eller uttrycka dig och göra dig förstådd.

Till toppen av sidan