KOSTNADER OCH ERSÄTTNINGAR

Bidrag till glasögon och kontaktlinser för barn och unga

Innehållet gäller Östergötland

I Östergötland får barn och unga till och med 19 år bidrag för glasögon och kontaktlinser. Bidraget från Region Östergötland är högst 800 kronor per barn eller ungdom och kalenderår.

Bidraget ges för synkorrigerande glasögon och kontaklinser. Det ges inte för borttappade eller trasiga glasögon eller kontaklinser, och inte för reservglasögon eller motsvarande kontaklinser.

För att få bidraget måste personen vara folkbokförd i Östergötland, alternativt vara asylsökande eller papperslös.

Barn 0-7 år – ögonklinik hanterar bidraget

Barn mellan 0 och 7 år ska synundersökas av ögonläkare på någon av ögonklinikernas mottagningar. För barn i den här åldern hanterar klinikerna bidraget.

Barn och unga 8-19 år – optiker hanterar bidraget

När det gäller barn och unga mellan 8 och 19 år är det den legitimerade optikern som du valt som både hanterar glasögon, kontaktlinser och bidraget från Region Östergötland. Optikern drar av bidragsbeloppet direkt i butiken och hjälper dig som vårdnadshavare eller dig som söker bidrag att fylla i blanketten Underlag för bidrag till glasögon eller kontaktlinser, barn och unga 8-19 år. Optikern skickar sedan in blanketten till Region Östergötland tillsammans med fakturan.

Barn och unga 8-19 år – egen ansökan

Om du av någon anledning inte vill låta en optiker hantera bidraget kan du göra en egen ansökan. Det kan till exempel vara så att du handlar i en butik utomlands, på internet, eller har abonnemang på kontaktlinser eller glasögon.

Köpa i butik utomlands

En ansökan som du gör på egen hand måste komma till Region Östergötland senast inom 3 månader räknat från antingen inköpsdatum eller sista betalningsdatum, om det handlar om abonnemang. 

Köp på internet eller genom abonnemang

Vissa optiker erbjuder sina kunder att köpa linser eller glasögon på abonnemang med olika villkor. Om du väljer att köpa linser eller glasögon genom abonnemang måste du göra en egen ansökan om bidrag. Vänta tills du har betalat 800 kronor innan du skickar in ansökan. 

Detta måste du skicka in tillsammans med ansökan:

  • Giltigt recept eller synintyg.
  • Vad köpet omfattar – till exempel glasögon, linser.
  • Vad kostnaderna avser. Kostnaderna ska också vara uppdelade för till exempel glas, bågar, antireflexbehandling.
  • Kontoutdrag. På kontoutdraget ska följande stå: datum för köpet, namn på personen som betalat och namn på företaget som tagit emot betalningen.
Ansökningsblankett

Blankett för egen ansökan om bidrag

Klicka på bilden, skriv ut, fyll i och skickan in ansökan till adressen som anges på blanketten!

Till toppen av sidan