Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Donation

Ge bajs

Innehållet gäller Östergötland

Du kan donera bajs och på så sätt hjälpa svårt sjuka människor att bli friska. Bajset används för att ta fram medicin med frisk tarmflora som patienten får ta.

hand som håller ett piller

Vem kan donera?

För att kunna ge bajs ska du vara över 18 år och fullt frisk. Du ska ha regelbundna och normala tarmvanor, och du får inte ta mediciner regelbundet.

Det finns också begränsningar om du till exempel är gravid, har varit utomlands eller kan ha utsatts för blodsmitta. Du måste visa giltig identitetshandling med svenskt personnummer.

Hur går det till?

Du kan ge bajs på Universitetssjukhuset i Linköping. Innan du börjar donera får du lämna prover som testas för att se om du kan bli donator. Det är viktigt att du inte har bakterier eller virus som kan ge sjukdomar. Du får också fylla i ett formulär med frågor om din hälsa.
Om proverna visar att du kan bli donator, är det bra om du har möjlighet att ge bajs varje vardag under en till fyra veckor.

Du kan bajsa antingen hemma eller på Universitetssjukhusets mottagning. Det är viktigt att du kan lämna in bajset på mottagningen så fort som möjligt, gärna inom en timme.

Vad används bajset till?

Människor som lider av tarmbakterien Clostridium Difficile kan bli friska genom att de får medicin som innehåller tarmflora från en annan person. Då kommer mångfalden tillbaka i tarmen och clostridiumbakterierna trängs undan. Genom att få goda bakterier från en annan människa kan patienterna i de flesta fall mycket snabbt bli helt fria från symtom.

Ta kontakt

Om du vill donera bajs kan du skicka ett mejl till gebajs@regionostergotland.se

Till toppen av sidan