Akuta råd – första hjälpen

Hjärt-lungräddning (HLR) på barn

Hjärt-lungräddning som brukar förkortas HLR är en första hjälpen-behandling. Den ges för att få igång hjärtverksamheten och andningen hos någon som har fått hjärtstopp. Ju tidigare inblåsningar och bröstkompressioner startas, desto större blir chansen att överleva ett hjärtstopp.

Denna text handlar om hjärt-lungräddning på barn. Läs mer om hjärt-lungräddning på vuxna.

Hjärt-lungräddning består av två moment: inblåsningar och bröstkompressioner.

Inblåsningar kallas även mun mot mun-andning och görs för att tillföra syre till blodet. Bröstkompressioner innebär att du trycker rytmiskt med händerna på bröstkorgen för att få blodet att cirkulera i kroppen. På så vis kan du försöka få igång andningen och hjärtverksamheten igen.

Oförändrade rekommendationer vid coronavirus

Svenska rådet för hjärt-lungräddning har utarbetat särskilda rekommendationer till allmänheten på grund av rådande utbrott av covid-19, coronavirus. De nya råden följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

När det gäller barn rekommenderar Svenska rådet för hjärt-lungräddning oförändrade riktlinjer vid misstanke om covid-19. Det innebär att du fortfarande ska ge 5 inblåsningar följt av både bröstkompressioner och inblåsningar till barnet, även om du misstänker coronavirus. Det beror på att hjärtstopp hos barn ofta orsakas av syrebrist och problem med luftvägarna.

Du kan få mer information och svar på allmänna frågor genom att ringa 113 13, som är ett nationellt informationsnummer.

Till toppen av sidan