Akuta råd – första hjälpen

Bli sms-livräddare i Östergötland

Innehållet gäller Östergötland

Du som är utbildad i hjärt-lungräddning kan anmäla dig att bli sms-livräddare i Östergötland. Då ingår du i ett system av frivilliga livräddare och får ett larm om du befinner dig i närheten av någon med ett misstänkt hjärtstopp. Du anger själv om du kan acceptera larmet eller inte. Ladda ner appen Sms-livräddare för att registrera dig.

Vad är en sms-livräddare?

Sms-livräddare är ett system av frivilliga livräddare som får ett larm om de befinner sig i närheten av någon med ett misstänkt hjärtstopp. Livräddaren kan själv välja att acceptera larmet eller inte.

När en person drabbas av ett hjärtstopp behöver insatser ske snabbt. Att tidigt börja hjärt-lungräddning är en viktig faktor för att rädda en persons liv. Därför får sms-livräddare en betydelsefull roll.

Hur funkar det?

När Larmcentralen får ett larm om hjärtstopp larmar de på en gång ut en ambulans. Samtidigt går det ut ett larm till de personer i Östergötland som är registrerade som sms-livräddare och befinner sig i närheten av platsen där personen befinner sig. Sms-livräddaren väljer i appen om hen har möjlighet eller inte att göra en insats för att rädda liv.

Om larmet accepteras får sms-livräddaren antingen i uppgift att bege dig till platsen för att påbörja hjärt-lungräddning, eller att hämta en hjärtstartare i närheten.

Hur gör jag för att bli sms-livräddare?

Om du har en aktuell utbildning inom hjärt-lungräddning så kan du ladda ner appen Sms-livräddare i App Store eller Google Play. Följ sen instruktionerna och registrera dig i appen.

Läs mer om att bli Sms-livräddare på smslivräddare.se

Att tänka på som sms-livräddare

När du har accepterat ett larm och startar hjärt-lungräddning är det viktigt att du som sms-livräddare fortsätter med insatsen tills dess att du blir avlöst av ambulanspersonal eller räddningstjänst.

Efter en kort rapport från dig om exempelvis hur länge du gjort hjärt-lungräddningen och om hjärtstartaren skickat någon strömstöt tar ambulanspersonalen eller räddningstjänst över arbetet på personen. Du som sms-livräddare kan då ta steget tillbaka men samtidigt vara tillgänglig för att hjälpa till om personalen behöver det.

Kom alltid ihåg att alltid identifiera dig som sms-livräddare när ambulanspersonalen eller räddningstjänst kommer till platsen.

Även om insatsen sker snabbt av dig och hälso- och sjukvårdspersonalen så överlever inte alla på grund av att de drabbats av alltför svår sjukdom. Men du har genom din insats skapat de bästa förutsättningarna för överlevnad.

Efter händelsen kan du många gånger behöva tala om händelsen med andra för att bearbeta dina upplevelser. Då är det viktigt att du tänker på att respektera integriteten hos personen som drabbades av hjärtstopp och hens anhöriga. Därför behöver du vara noga med att inte avslöja vem det var som drabbades eller några känsliga detaljer kring den personen.

Stöd för bearbetning

Efter att ha gjort hjärt-lungräddning på en person kan du behöva stöd för att hantera upplevelsen och känslorna. I ett första steg kan det vara bra att du berättar för dina närmaste om upplevelsen. 

Råd till personer som varit med om allvarliga händelser

Till toppen av sidan