ATT SÖKA STÖD OCH HJÄLP

Råd och stöd på chatt och telefon

Det finns många olika föreningar och organisationer som erbjuder råd och stöd på nätet. Det kostar ingenting och du behöver inte berätta vem du är, om du inte vill. Här hittar du stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta.

Ibland är det viktigt att få prata med någon som lyssnar. Det kan ge nya perspektiv som gör att du kommer vidare, eller hjälpa dig att sätta ord på det som är svårt. Att få vara anonym kan kännas bra, och göra det lättare att ta kontakt. 

Varierar vem du får prata med

Beroende på vilken stödlinje du kontaktar, kan det variera vad den som svarar har för bakgrund och utbildning. En del telefonlinjer eller chattar bemannas av personer med egen erfarenhet, andra av professionellt utbildad personal och en del av personer som fått viss utbildning i att ge medmänskligt stöd. 

Här nedan finns en lista på olika organisationer som du kan kontakta. De är sorterade i alfabetisk ordning. Eftersom öppettider och annat varierar och kan förändras över tid, har vi valt att hänvisa till webbplatserna för mer information.

På UMO.se finns information om stödlinjer för dig som är ung.

Här kan du få råd och stöd

Alkohollinjen

Du kan ringa Alkohollinjen om du funderar över dina egna eller någon annans alkoholvanor. Du är även välkommen att mejla. Du kan få stöd för att ändra ditt drickande, eller få råd om hur du ska göra om någon du känner har problem med alkohol. 

Telefon: 020-84 44 48 
Mer information finns på alkohollinjen.se.

Anhöriglinjen

Behöver du stöd i din roll som anhörig eller närstående? Anhöriglinjen är en nationell stödtelefon som drivs av Anhörigas riksförbund. Du är även välkommen att mejla.

Telefon: 0200-23 95 00
Mer information finns på anhörigasriksförbund.se.

BRIS för barn

BRIS, Barnens rätt i samhället, stödjer barn som far illa. Du kan ringa, mejla eller chatta. Du behöver inte säga vem du är och det är kostnadsfritt för barn och ungdomar upp till 18 år.

Telefon: 116 111
Mer information finns på bris.se

BRIS för vuxna om barn 

BRIS har stödverksamheter för båda barn och vuxna. Du som är vuxen och orolig för ett barn i din närhet kan kontakta BRIS vuxentelefon.

Telefon 0771-50 50 50
Mer information finns på bris.se/for-vuxna-om-barn.

Brottsofferjouren – Unga brottsoffer

Brottsofferjouren kan ge dig stöd, råd och information om du utsatts för brott, blivit vittne till ett brott eller känner någon som har utsatts för ett brott. Brottet behöver inte vara anmält. Det kostar inget, och du kan vara anonym. Brottsofferjouren har en särskild verksamhet för unga mellan 12 och 25 år.

Telefon: 0200-21 20 19
Mer information finns på ungaboj.se.

Brottsofferjouren

Du som är utsatt för brott, är anhörig eller vittne till brott kan få stöd av Brottsofferjouren.

Telefon: 0200-21 20 19 
Mer information på brottsofferjouren.se.

Droghjälpen

Du som har funderingar kring dina drogvanor kan kontakta Droghjälpen. Det är en stödlinje som erbjuder anonymt stöd via nätet och telefon, och drivs av Beroendecentrum i Stockholm. Du som närstående är också välkommen att höra av dig.

Telefon: 020-91 91 91
Mer information finns på droghjälpen.se.

Frisk och fri – Riksföreningen mot ätstörningar

Du som är närstående eller själv har en ätstörning kan kontakta den rikstäckande föreningen Frisk och fri. Föreningen drivs av personer med egen erfarenhet, och har flera lokala avdelningar runt om i landet. Du kan nå dem via chatt, mejl eller telefon.

Du som själv behöver stöd, ring 020-20 80 18
Du som är närstående, ring 0200-12 50 85
Mer information finns på friskfri.se.

Föreningen Storasyster

Föreningen Storasyster är en feministisk, partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening som erbjuder olika former av stöd till dig som utsatts för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. Alla är välkomna att höra av sig, oavsett sexuell läggning eller könsidentitet. Du kan vara anonym om du vill.

Mer information finns på foreningenstorasyster.se.

Föreningen Tilia

Tilia är en ideell förening som vill motverka psykisk ohälsa hos dig som är ung. Föreningen erbjuder bland annat stöd på chatt och mejl för dig som är under 30 år. De som svarar är själva unga. Du kan vara anonym om du vill, och det du berättar kommer inte att föras vidare om du själv inte vill det.

Mer information finns på föreningen Tilia.

Föräldratelefonen

För föräldrar eller andra vuxna som är oroliga för barn eller ungdomar i sin närhet. Föräldratelefonen drivs av föreningen Mind och de som svarar är utbildade psykologer eller socionomer med lång yrkeserfarenhet. Hit kan du ringa anonymt.

Telefon: 020-85 20 00
Mer information finns på mind.se.

Jourhavande kompis

Jourhavande kompis är en chattjour där barn och ungdomar upp till 25 år kan chatta anonymt om vad som helst.

Mer information finns på jourhavandekomp.se.

Jourhavande medmänniska

Ibland behöver du dela dina upplevelser, tankar och känslor med någon som lyssnar. För dig som söker medmänskligt stöd på natten. Från den 1 december 2019 finns även möjlighet att chatta med jourhavande medmänniska.

Telefon: 08-702 16 80
Mer information på jourhavande-medmänniska.se

Jourhavande präst

Jourhavande präst är öppen för alla som behöver medmänskligt stöd på natten. Den som svarar har tystnadsplikt, vilket innebär att det ni pratar om inte får föras vidare. Du kan också vara anonym, om du vill.

Ring 112 och be att få tala med jourhavande präst.

Det går också att mejla eller chatta. Mer information finns på svenska kyrkan.se/jourhavandeprast.

Killfrågor

På Killfrågor.se kan du som känner dig som kille chatta anonymt när du behöver någon som lyssnar, stöttar och peppar. Du kan prata om vad du vill. De som svarar är vuxna volontärer.

Chatten och mer information finns på killfragor.se.

Kvinnofridslinjen

Stödtelefon för dig som utsatts för hot eller våld. Närstående är också välkomna att ringa. Den som svarar har tystnadsplikt, vilket innebär att det du säger inte får berättas vidare för någon annan. Du som ringer kan vara anonym, och samtalet syns inte på telefonräkningen.

Telefon: 020-50 50 50
Mer information på kvinnofridslinjen.se.

Kyrkans SOS

Att dela det svåra med någon gör skillnad. Du kan kontakta jourtelefonen eller SOS-brevlådan anonymt. De som svarar är vanliga medmänniskor som har tystnadsplikt och är utbildade att ge känslomässigt stöd i svåra situationer. Tystnadsplikt betyder att det du säger eller skriver inte får berättas vidare för någon annan. 

Telefon: 031-80 06 50
Du kan också skriva till SOS-brevlådan. Då får du svar inom 72 timmar. Inloggning samt information om öppettider med mera hittar du här.

Lifeline

Lifeline är en ideell kristen jourlinje där du kan dela dina tankar, känslor och funderingar anonymt om livet och dess mening med en medmänniska som lyssnar. De som svarar har fått utbildning i samtalsstöd. Du kan ringa eller mejla.

Telefon: 08-512 56 040
Mer information på ringlifeline.nu.

Mind självmordslinjen

Självmordslinjen drivs av den ideella föreningen Mind som arbetar för psykisk hälsa. Du som känner att du inte vill leva längre eller har någon närstående du är orolig för kan ringa eller chatta anonymt. De som svarar är volontärer som har fått utbildning och handledning för att ge medmänskligt stöd.

Telefon: 901 01
Mer information finns på mind.se.

Palveleva puhelin – Svenska kyrkans finskspråkiga telefonjour

Ruotsin kirkon Palvelevassa puhelimessa soittoosi vastaa suomenkielinen lähimmäinen. Voit keskustella elämäntilanteestasi kertomatta nimeäsi tai asuinpaikkaasi. Päivystäjä on vaitiolovelvollinen, tehtäväänsä koulutettu vapaaehtoinen.

Svenska kyrkans finska telefonjour är öppen för alla som vill prata om sin livssituation på finska. Du ringer anonymt, den som svarar har tystnadsplikt. Det innebär att det ni pratar om inte får föras vidare. Samtalen är kostnadsfria.

Telefon: 020-26 25 00
Mer information finns på svenskakyrkan.se/palvelevapuhelin

PrevenTell – hjälp vid oönskad sexualitet

PrevenTell är en nationell stödlinje som du kan ringa om du upplever att du tappat kontrollen över din sexualitet och känner oro för dina tankar och handlingar. Du kan också ringa om du är rädd att göra dig själv eller andra illa. Samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen.

Telefon: 020-66 77 88
Du kan ringa när som helst på dygnet och lämna meddelande på telefonsvararen. Då blir du uppringd nästkommande vardag.
Mer information finns på preventell.se.

Rädda barnens stödlinje på flera språk

Samtalsstöd på arabiska, dari, pashto, somaliska, tigrinja, svenska och engelska för barn, ungdomar och föräldrar. Anonymt och gratis.

Telefon: 020-077 88 20
Mer information finns på raddabarnen.se.

Rädda barnens stödchatt för barn och unga 

Anonym stödchatt för dig som är barn eller ung och är utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck. Chatten finns för dig som känner att du inte får bestämma över ditt liv och din framtid. De som svarar har tystnadsplikt, vilket innebär att allt som det skrivs och pratas om i chatten inte får föras vidare. 

Mer information finns på dinarättigheter.se.

SHEDO

Föreningen SHEDO stödjer dig som har ätstörningar eller självskadebeteende. Du kan kontakta dem på en särskild jourmejl eller chatt. De som svarar har egna erfarenheter av ätstörningar eller självskadebeteende, men mår bra idag. Här finns även möjlighet att diskutera med andra i ett slutet diskussionsforum. Ett särskilt forum finns även för dig som är närstående.

Mer information finns på shedo.se.

Sluta Röka-linjen

Sluta Röka-linjen finns för dig som behöver stöd när du slutar med tobak. De som svarar är utbildade rådgivare. Du kan ringa eller chatta. Även närstående som undrar hur de kan stötta någon är välkomna. Du är anonym och allt som sägs eller skrivs stannar mellan dig och rådgivaren.

Mer information finns på slutarokalinjen.se.

SPES – Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd

SPES är till för dig som är närstående till någon som tagit sitt liv. SPES har en telefonjour som du kan ringa till. Alla som du har kontakt med har själva förlorat någon genom självmord.

Telefon: 020 - 18 18 00
För öppettider, information med mera, besök spes.se.

Stödlinjen – hjälp vid spelproblem

Du kan kontakta Stödlinjen för råd och stöd om du har problem med spel om pengar. Det kan du även få om du är orolig för någon annan som spelar om pengar. Du kan ringa, chatta eller mejla. Det är gratis och du kan vara anonym.

Telefon: 020-81 91 00
För mer information, besök stodlinjen.se.

Fredsbaskrarnas kamratstödtelefon är till för dig som har tjänstgjort i den militära utlandsstyrkan. De som svarar har egen erfarenhet av utlandstjänst och kan ge stöd och råd.

Telefon: 020-666 333
Mer information finns på sverigesveteranforbund.

Terrafem 

Terrafem är en ideell organisation som arbetar för kvinnors och flickors rättigheter. Terrafem driver den enda rikstäckande jourtelefonen för kvinnor och flickor med utländsk härkomst.

Telefon: 020- 52 10 10.
Mer information finns på terrafem.org 

Tjejjourer, transjourer och ungdomsjourer

Tjejjouren.se är en portal ut till landets 60 jourer för unga. På Tjejjouren.se kan du komma i kontakt med en tjej-, trans, och ungdomsjour. Du kan få stöd via chatt, mejl och telefon.

Du som definierar dig som tjej kan också hitta bra information i tjejguiden. Mer information finns på tjejjouren.se.

Ungarelationer.se

Nationell verksamhet som drivs av stiftelsen 1000 möjligheter som riktar sig till dig som är upp till 20 år och blir utsatt för våld i din relation. Även för dig som känner någon som blir utsatt eller själv utsätter någon. Chatten är öppen varje kväll kl 20-22.

Mer information finns på ungarelationer.se

Välj att sluta-linjen

En telefonlinje för den som vill få hjälp att förändra ett kontrollerande eller våldsamt beteende. Du får vara anonym. Samtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen. Drivs av länsstyrelserna i Stockholm och Skåne samt Manscentrum i Stockholm.

Telefonnummer: 020-555 666
Mer information finns på valjattsluta.se.

Äldrelinjen

Föreningen Minds stödtelefon för dig som är äldre och mår psykiskt dåligt.

Telefon: 020-22 22 33
Mer information finns på mind.se.

Om det är bråttom

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner.

Detsamma gäller om du är orolig över att någon i din närhet mår så dåligt att hen riskerar att skada sig själv eller någon annan allvarligt. 

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård. 

Här kan du läsa mer om att söka psykiatrisk vård. 

Om du behöver mer stöd

Om du redan har kontakt med psykiatrin, men känner att du behöver mer hjälp och stöd kan du kontakta en patientförening. Som närstående kan det kännas mycket värdefullt att prata med andra med liknande erfarenheter. Du behöver inte vara medlem för att kontakta en patientförening eller närståendeförening. 

Här finns en lista äver patient- och närståendeföreningar som du kan kontakta.

Har du synpunkter på innehållet?

Saknar du information om någon stödlinje eller organisation? Då kan du höra av dig till oss via den här sidan.

Till toppen av sidan