Påverkan av strejk i Region Östergötland.Det här meddelandet avser Östergötland

På grund av strejk är det just nu begränsad tillgänglighet på flera vårdcentraler, kliniker och mottagningar. Det betyder exempelvis längre väntetider, att planerad vård begränsas och att det är svårare att komma fram på telefon och via e-tjänsterna på 1177.se. Läs mer på regionostergotland.se/ro/om-region-ostergotland/vardkonflikten.

Aktuellt

Patienter i riskgrupper blir uppringda av vården

Innehållet gäller Östergötland

20 april: Vårdcentralerna lägger nu stort fokus på att ringa upp patienter över 70 år och personer med underliggande sjukdomar för att se hur de mår och vilka medicinska insatser som behövs. Trots att du som riskpatient uppmanas att hålla dig hemma är det viktigt att du vänder dig till din vårdcentral när du behöver vård.

Sjuksköterska Erika Hasselgren vid vårdcentralen Boxholm ringer till patienter. Bild: Anna Carlsson

Allt fler riskpatienter avbokar sina planerade besök på vårdcentralen sedan utbrottet av covid-19. 

Därför fokuserar vårdcentralerna i Östergötland just nu på att ringa upp de personer över 70 år och de med underliggande sjukdomar som har avbokat sina besök.

- Vi vill skapa oss en nulägesbild över hur de mår och vilka medicinska insatser som de behöver, säger Elin Granath, verksamhetschef på Vårdcentralen Boxholm.

Samtalen ger vården en bra bild över hur patienten mår och att hens medicinska plan pågår som vanligt.

- Vi kan lösa en hel del frågor över telefon, så att patienten inte behöver komma till vårdcentralen. Till exempel kan vi förnya recept och ge egenvårdsråd, säger Elin Granath.

Andra besök måste ske som vanligt på vårdcentralen.
- Det är väldigt viktigt att vi får bedöma och undersöka patienter när de får nya symptom som kan påverka deras kroniska sjukdom, säger Elin Granath.

Ökad tillgänglighet

Vårdcentralerna i Östergötland har sedan utbrottet av covid-19 fokuserat på att ha hög telefontillgänglighet.

- Att kunna ringa sin vårdcentral för att få stöd och råd i denna tid handlar om trygghet, säger Elin Granath. 

Till toppen av sidan