Aktuellt

Hudförändringar kollas digitalt

Innehållet gäller Östergötland

13 november. Med ny bildteknik kan vården enklare bedöma om en hudförändring är farlig. Genom att vårdcentralerna tar digitala bilder och skickar dem till hudkliniken slipper många patienter besöka sjukhuset. Nu används tekniken av alla vårdcentraler i Östergötland.

patient får hudförändringar undersökta

När du som patient upptäcker en hudförändring som du vill få undersökt bokar du bara en tid till vårdcentralen, där undersökningen sker. Läkaren undersöker dina fläckar och tar bilder på de hudförändringar som behöver undersökas av en hudspecialist.

– Många hudfläckar kan jag bedöma själv direkt. Men om jag tycker att en hudförändring ser misstänkt ut tar jag en bild och skickar in den till hudkliniken för en specialistbedömning samtidigt som jag skickar in remissen, säger distriktsläkare Magnus Falk, distriktsläkare på Vårdcentralen Kärna.

Magnus Falk tar bilderna med en kamera på en smartphone, kopplad till ett dermatoskop som ger en förstorad och mycket detaljerad bild av huden. Han kan titta ner i huden och se färger och strukturer betydligt bättre.

– Exempelvis kan cancer i en leverfläck ha andra färger i sig än brunt, som är svåra att se för blotta ögat, säger Magnus Falk.

Alla vårdcentraler utbildade

Alla vårdcentraler inom Region Östergötland har nu utbildats på metoden, som gör att fler patienter får hjälp. I fall där det är bråttom tar det bara några dagar från besöket på vårdcentralen till att en misstänkt fläck tas bort.

– Digitala bedömningar sparar tid både för patienten och vården, säger Marie Thollander, processledare på hudkliniken på Universitetssjukhuset i Linköping.

Till toppen av sidan