Aktuellt i Östergötland

Innehållet gäller ÖstergötlandAKTUELLT

Aktuella artiklar

Dags för vaccinering för alla mellan 85 och 89

26 februari: Region Östergötland går vidare med vaccinationerna av äldre. I början av nästa vecka får alla invånare mellan 85 och 89 år ett brev med information om hur de kan boka tid för vaccinering. Varje grupp kommer att få information om när det är deras tur.

Postcovidmottagningar finns nu i hela Östergötland

26 februari: Nu finns bedömningsmottagningar i hela länet för patienter som har kvar besvär efter att ha varit sjuka i covid-19. Vrinnevisjukhuset i Norrköping och Universitetssjukhuset i Linköping startade två av landets första mottagningar och nu har en tredje öppnat på Lasarettet i Motala.

Var med och utveckla sjukvården

18 februari: Har du erfarenhet av att vara patient eller närstående? Har du tankar om hur hälso- och sjukvården fungerar och hur den skulle kunna utvecklas och bli bättre? Anmäl dig då till vårt levande bibliotek.

Var på din vakt mot bedrägerier

15 februari: Vaccination mot covid-19 är gratis och Region Östergötland skulle aldrig be dig att logga in med bank-id under ett samtal om vaccination.

Region Östergötland justerar vaccinationsplan

12 februari: Vaccinationsplanen justeras utifrån de förändrande leveranserna av vaccin och den nya prioriteringsordningen från Folkhälsomyndigheten. Vaccination av personer i fas 2 beräknas nu komma igång i slutet av februari och i nästa vecka får länsinvånare som är 90 år eller äldre brev med erbjudande om vaccination.

Screening för tjock- och ändtarmscancer införs i Östergötland

11 februari: Region Östergötland inför screening för tidig upptäckt av tjock- och ändtarmscancer. Från och med i höst kommer alla 60-åringar att erbjudas provtagning. Screeningen utökas successivt till att omfatta personer mellan 60 och 74 år.

Regionen redo för den stora vaccinationsinsatsen

2 februari: Tre stora vaccinationscentraler står klara inför de breda vaccinationerna av allmänheten. De utökas med fler vaccinationsställen i Mjölby, Linköping och Finspång.

Nya platser för rehabilitering på Vårdcentrum Finspång

1 februari: Möjligheten till intensivrehabilitering i slutenvård blir nu större för patienter i Östergötland.

Modernas vaccin inte använt i Östergötland

22 januari: Flera regioner i Sverige har fått vaccin från Moderna som har förvarats i för låg temperatur. Ingen i Östergötland har vaccinerats med det.

Personer med hemtjänst kan ringa vårdcentralen för vaccinationstid

20 januari: Det stora intresset för att boka tid per telefon har gjort det svårt att komma fram och regionen har nu öppnat möjligheten att ringa vårdcentralen om man tillhör den aktuella gruppen.

Många aktiva i smittspårningen

18 januari: Majoriteten av alla som har fått besked om påvisad covid-19 efter provtagning i Region Östergötland blir kontaktade av smittspårningsenheten.

Stort intresse hos hemtjänsttagare för att boka vaccination

14 januari: Nu har vaccineringen av de med hemtjänst eller vård och omsorg i hemmet startat i Östergötland.

Nu provtas du som är 13 år eller äldre, och har symtom på covid-19

14 januari: Region Östergötland har sänkt provtagningsålder. Från 18 år till 13 år.

Vaccination av viss hälso- och sjukvårdspersonal

13 januari: Medarbetare som arbetar nära covid-patienter på länets sjukhus börjar vaccineras nästa vecka.

Platser för allmän vaccination mot covid-19 klara

7 januari: Nu är det klart var vaccinationerna av allmänheten kommer att ske. I Saab Arena i Linköping, Luxor Center i Motala och Mässhallarna i Norrköping kommer en stor del av östgötarna över 18 att vaccineras mot covid-19 under våren. Vaccinationerna i Östergötland fortsätter helt enligt plan.

Planerade kontroller kan flyttas fram

7 januari 2021: Med anledning av pandemin är det ett högt tryck på vårdcentralerna runt om i länet. Det gör att vård som inte kan vänta prioriteras.

Fel i bokningssystem för provtagning

31 december: Ett fel i bokningssystemet för den allmänna provtagningen av covid-19 i Norrköping och Linköping gjorde att ett antal personer som bokat tid idag på eftermiddagen har mötts av stängda provtagningsenheter vid Saab Arena och utanför Vrinnevisjukhuset.

Ungdomsmottagningen byter namn

29 december: Den 1 januari 2021 delas Ungdomsmottagningen upp i Ungdomshälsan och Hälsomottagningen Unga vuxna.

Ny vaccinleverans till länet

29 december: Nu har andra leveransen av vaccin mot covid-19 anlänt till Östergötland. 2000 doser har skickats ut till länets kommuner och imorgon onsdag fortsätter vaccinationerna på särskilda boenden.

Vaccinationer mot covid-19 igång

28 december: Nu har vaccinationerna mot covid-19 inletts. Region Östergötland var först ut i landet tillsammans med Mjölby kommun söndag 27 december.

Vaccinationer mot covid-19 startar 27 december

23 december: Region Östergötland startar vaccineringen mot covid-19 den 27 december. Det meddelade regionen vid en digital pressträff den 22 december.

Nu finns ett självhjälpsprogram vid oro för covid-19

22 december: Region Östergötland erbjuder ett självhjälpsprogram vid oro för covid-19.

Provtagning utökas 23 december

18 december: Region Östergötland planerar för att öppna provtagningen av covid-19 för personer över 18 år den 23 december.

Vaccinationer planeras starta i januari

17 december: Region Östergötland planerar att starta vaccineringen mot covid-19 den 4 januari nästa år, men är redo att börja tidigare om vaccinet kan levereras snabbare.

Nu är besöken till tobaksavvänjare avgiftsfria

15 december: Från och med nu är det avgiftsfritt att besöka Region Östergötlands tobaksavvänjare.

Förnya dina recept i god tid före helgerna

11 december: Julen står för dörren, så kom ihåg att förnya dina recept i god tid före helgerna.

Region Östergötland redo att börja vaccinera befolkningen

9 december: Provtagning utökas successivt och Region Östergötland förbereder att starta vaccinationer mot covid-19 strax efter nyår.

Tillfällig brist på pneumokockvaccin

8 december: Du som är i riskgrupp och önskar vaccinera dig mot pneumokocker kan göra det från januari på din vårdcentral.

Region Östergötland förbereder för vaccinationsstart vid nyår

4 december: Först ut är riskgrupper och hälso- och sjukvårdspersonal.

Provtagning utökas till alla över 50 år med symtom

1 december: Region Östergötland fortsätter att utöka provtagningen för covid-19. Från och med torsdag, 3 december, har personer som är 50 år eller äldre med symtom på covid-19 möjlighet att boka tid för provtagning.

Nu kan alla över 70 år boka provtagning på 1177.se

23 november: Från och med nu kan personer över 70 år med symtom på covid-19, boka tid för provtagning på 1177.se.

Region Östergötland utökar provtagningen – personer över 70 först ut

18 november: Provtagning av allmänheten kommer att återupptas stegvis. Vi börjar denna vecka med personer som är över 70 år och har haft symtom i mer än 48 timmar.

Allmän provtagning planerad att återupptas nästa vecka

11 november: Sedan fredagen den 6 november är provtagningen av covid-19 stängd för alla som inte tillhör någon prioriterad grupp.

1177 Vårdguiden på telefon bokar inga tider till provtagning för covid-19

28 oktober: Det är många som vill boka tid för PCR-test för pågående covid-19 infektion.

Till toppen av sidan