Hosta och slem i luftvägarna

Bronkiektasier – förstorade luftrör

Bronkiektasier innebär att delar av luftrören är förstorade. När du har bronkiektasier bildas det mycket slem i luftrören som du med tiden kan få svårt att hosta upp. Det finns behandling som lindrar besvären.

Symtom

Det är vanligt med flera av följande besvär om du har bronkiektasier:

  • Du hostar mycket.
  • Du har mycket slem i luftrören.
  • Du har återkommande infektioner i luftrören.

När och var ska jag söka vård? 

Kontakta en vårdcentral om du tror att du har bronkiektasier. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Behandling

Du kan inte bli av med bronkiektasier, men det finns behandling som lindrar besvären.

Fysioterapi

Du kan få hjälp av en fysioterapeut med olika övningar. Du får lära dig att hosta effektivt så att slemmet lossnar och hur du kan stärka dina andningsmuskler.

Behandling vid infektioner

Det samlas mycket slem i luftrören om du har bronkiektasier. Det gör att du lättare får bakterieinfektioner i luftrören och lungorna. För att dina besvär inte ska öka är det viktigt att du får behandling för infektionerna. 

Du kan behöva antibiotika om du får en bakterieinfektion i luftrören eller lungorna. Ofta behöver du behandlas med antibiotika under en längre period, cirka 14 dagar.

Vad är bronkiektasier?

Bronkiektasier innebär att delar av luftrören, de så kallade bronkerna, är förstorade. Det gör att det bildas utvidgningar i luftrören, ofta på flera ställen. Utvidgningen liknar en säck eller ficka.

Med tiden blir luftrören slappare och mer utvidgade och det bildas mer slem. Slemmet gör att du hostar mer. Flimmerhåren som hjälper till att få bort slem fungerar sämre kring bronkiektasierna. Det gör att du får svårare att hosta upp det slem som bildas.

Orsaken till bronkiektasier är att vävnaden i eller mellan luftrören har skrumpnat.

Bronkiektasier kan vara medfödda eller utvecklas senare

Det är ganska ovanligt att ha bronkiektasier. De kan antingen vara medfödda eller utvecklas hos äldre barn eller vuxna som har haft upprepade luftrörsinfektioner. De kan också utvecklas vid olika lungsjukdomar, till exempel KOL eller lunginflammation. Du kan även få bronkiektasier vid vissa sjukdomar som ger ett nedsatt immunförsvar. 

Till toppen av sidan