Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Undersökningar du kan göra själv

Klamydiaprovtagning i Kronoberg

Innehållet gäller Kronoberg

I Kronoberg kan du beställa ett provtagningskit via webben eller hämta det på en mottagning. I båda fallen tar du själv provet hemma. Du kan också gå till en mottagning för att få hjälp med provtagning. Alla sätt är kostnadsfria.

Du kan testa dig tidigast en vecka efter att du tror att du kan ha blivit smittad. Har du nyligen behandlats för Klamydia måste du vänta minst 8 veckor innan du kan ta ett nytt prov.

Så här beställer du testet

Du kan beställa ett gratis klamydiatest om du:

 • är folkbokförd i Kronobergs län
 • är 15 år eller äldre

Om du inte är folkbokförd i Kronoberg kan du i stället hämta ett kit eller besöka en mottagning.

Beställ test Du kommer först till inloggning där du behöver logga in med din e-legitimation. Sedan beställer du testet.

Inom några dagar kommer det hem till dig i ett neutralt kuvert utan avsändare. Tänk på att inloggningen är ditt personlig. Du kan inte beställa klamydiatest åt någon annan.

Testet är enkelt att göra. Det består av urinprov för män och prov från slidan för kvinnor. Du gör det själv hemma enligt instruktionerna som följer med.

Så här ser du ditt provsvar 

Se ditt provsvar Tryck på länken för att se ditt provsvar. Du behöver den personliga koden (ID-kod) som du fick när du tog provet.

Det kan ta upp till en vecka för provsvaret att bli klart. Du kan i samband med svaret få information om att du behöver ingå i smittspårning.

Hämta test på närmaste mottagning

Gå till närmaste vårdcentral, ungdomsmottagning eller skolsköterska (se listan nedan). Du behöver inte beställa någon tid.

Visa upp din legitimation, be att få ett kit för egenprovtagning av Klamydia. Sedan går du hem och tar ditt prov enligt instruktionerna. Lägg provet i det svarskuvertet/plastpåse du fått. Om du även fått en remissblankett fyller du i den och lägger även denna i svarskuvertet. Posta. Inom 2-4 dagar kan du se ditt resultat. 

Här kan du hämta provtagningskit

 • hos din skolsköterska, hos studenthälsan eller elevhälsan på din skola
 • på barnmorskemottagning
 • på vårdcentral
 • på ungdomsmottagning
 • på hudmottagningen
 • på Noaks Ark Småland och Halland, Kungsgatan 15 B i Växjö. Drop in måndagar kl 17-20

Prov i samband med undersökning

Kvinnors prov tas i samband med en gynekologisk undersökning eller som egenprovtagning med slidprov. Män kan lämna ett vanligt urinprov, förutsatt att man inte kissat på två timmar.

Provtagning och behandling göras på de här mottagningarna:

 • barnmorskemottagningarna
 • SESAM-mottagningen i Växjö
 • STI-mottagningen i Växjö (endast män)
 • ungdomsmottagningar
 • vårdcentraler

Rådgivning och kontakt

Både på umo.se och här på 1177.se erbjuds rådgivning via webben. Du kan också vända dig direkt till en mottagning i Region Kronoberg, till exempel en barnmorskemottagning eller ungdomsmottagning, SESAM-mottagningen eller hudmottagningen.

Hitta och jämför vård i Kronoberg

Fråga 1177.se

Fråga umo.se

Till toppen av sidan