KONTAKTA VÅRDEN PÅ NÄTET

Videosamtal med vården

Genom ett videosamtal med vården kan du få hjälp med vissa besvär. Vilka besvär du kan få hjälp med varierar mellan mottagningarna. Alla mottagningar erbjuder inte videosamtal.

Kronoberg

Videomöten där du deltar via 1177 Vårdguiden eller appen ”Min Hälsa”

Du kan delta i videomöten med vårdpersonalen på flera enheter inom Region Kronoberg.

Förbered dig inför videomötet – det sparar tid för vården!

För att ha ett videosamtal behöver du ha tillgång till en dator, smartphone eller surfplatta med internetuppkoppling. Du behöver ha en e-legitimation för att kunna logga in och identifiera dig. Om du ska ha videomöte via smartphone eller surfplatta ska du ladda ner appen ”Min hälsa” kostnadsfritt. 

Utrustning

Smart telefon eller surfplatta kan användas med lägst version Android 5 eller iPhone 5. För inloggning via 1177 Vårdguiden kan också dator användas.

Kostnad

100 kr. Agerar du ombud för barn 0-13 år, är videomötet kostnadsfritt. 

Legitimering

Som patient använder du BankID eller FrejaID för att identifiera dig vid uppstart av mötet. Du kan bli ombedd att visa legitimation om du inte är känd av vårdpersonalen.

Tekniska problem

Vårdpersonalen ringer upp dig om det uppstår tekniska problem.

Inspelning

Vi spelar inte in röst- eller videomöten. Sekretessregler gäller.

Videomöte tillsammans med anhöriga, patient och vårdpersonal

När videomöte sker i grupp blir du inbjuden från vården med en länk som skickas till din e-post. Om du deltar via en dator ansluter du dig till mötet genom att klicka på länken som du har fått i din e-post och följer de val som visas gällande Skype plugin och Skype via webb. Om du deltar via mobiltelefon eller surfplatta behöver du ladda ner appen Skype för företag innan du kan ansluta dig via länken som du har fått till din e-post.

Videomöte för dig mellan 13 och 18 år utan e-legitimation

I första hand ber vi dig skaffa en e-legitimation i form av ett bankID som utlämnas av din bank eller ett FrejaID som utlämnas av ett ATG-ombud. Har du inte möjligheten till detta kan vården erbjuda dig ett videomöte på samma sätt som vid ett gruppbesök.

Videomöten under telefonrådgivning

Under ett pågående telefonsamtal kan du bli erbjuden att ansluta till ett videomöte. Du får då en länk skickad som ett SMS till din mobiltelefon där du ombeds att installera appen ”Video Care” för att sedan kunna genomföra videomötet med vården.

Här erbjuder vi videomöten

Prata med din vårdpersonal om du är intresserad av att använda videomöten för ditt besök. Det finns två sätt att ha ett videomöte på, du kan logga in via 1177.se eller använda dig av appen min hälsa. Om du som förälder vill vara ombud för ditt barn 0-13 år, går detta endast att genomföra via 1177.se.   

Manual, så genomför du ett videomöte via 1177.se

Manual, så genomför du ett videomöte via appen min hälsa

Tips och råd inför ditt videomöte

Felsökningssteg, om du stöter på problem

Läs mer om E-tjänster i Kronoberg

För att ha ett videosamtal behöver du ha tillgång till en dator, smartphone eller surfplatta med internetuppkoppling. Du behöver även ha en e-legitimation för att kunna logga in och identifiera dig.

Det finns många olika typer av videosamtal

Vissa besvär kan du få hjälp med genom ett videosamtal, men inte alla. Det är bra att vara förberedd på att vårdpersonalen gör bedömningen att du behöver komma in på ett fysiskt vårdbesök. Det kan bero på att du behöver gå igenom en undersökning av något slag, till exempel en kroppsundersökning. Det finns också vissa läkemedel som inte kan skrivas ut eller förnyas genom ett videosamtal.

Du kan ibland få läkarintyg eller remisser genom ett videosamtal men inte alltid.

Du kan ha videosamtal som en del i en behandling med till exempel en fysioterapeut eller en logoped. Du kan även bli erbjuden att videosamtala med en psykolog eller psykoterapeut.

Vårdpersonalen för en journal även vid videosamtal

Vårdpersonalen för anteckningar i en patientjournal både när du söker vård och när du får vård. Det gäller också vid videosamtal. 

Vad kostar ett videosamtal?

Hur mycket ett videosamtal med vården kostar varierar mellan olika mottagningar. 

Att tänka på inför ett videosamtal

Det är alltid bra att förbereda sig inför ett besök i vården, det gäller även vid ett videosamtal. 

  • Se till att ha en vara på en plats med bra internetuppkoppling.
  • Koppla upp dig i god tid innan videosamtalet ska börja, så att du vet att allt fungerar som det ska.
  • Se till att du befinner dig i en ostörd miljö när du har ett videosamtal. Det är både för din egen skull och för att den du pratar med ska höra vad du säger. Det är också bra med tanke på sekretessen.
  • Försäkra dig om att det är ljust runt omkring dig så att den du pratar med kan se dig.
  • Ställ kameran så att den är i nivå med dina ögon. Då kan den du pratar med se dig rakt framifrån och kan titta dig i ögonen.
  • Det kan vara bra att använda ett headset, om du behöver anteckna.
  • Försök att hålla dig stilla. Bildkvalitén blir till exempel mycket sämre av att du går omkring.
  • Använd mobilens lampa för att det ska synas bättre om du ska filma någonting som är trångt och mörkt, till exempel inne i ett öra.

Läs mer om hur du kan förbereda dig i texten Förbered ditt läkarbesök - tio tips.

Till toppen av sidan