Akuta råd – första hjälpen

Bli sms-livräddare i Kronoberg

Innehållet gäller Kronoberg

Du som har kunskap i hjärt- och lungräddning och är över 18 år kan bli frivillig smslivräddare i Kronoberg genom att ladda ner appen SMSlivräddare och registrerar dig i den. Du får larm i mobilen om du befinner dig i närheten av någon med misstänkt hjärtstopp.

Vad är en sms-livräddare?

Sms-livräddare är en tjänst som larmar frivilliga vid misstänkt hjärtstopp. Du som har registrerat dig som frivillig får ett larm i din mobiltelefon om du befinner dig i närheten av misstänkt hjärtstopp. Du kan svara ja eller nej. Du som har svarat ja får vidare anvisningar i mobilen.

Vid ett hjärtstopp är tiden den viktigaste faktorn. Frivilliga sms-livräddare, som är på plats före ambulansen, har därför en viktig roll.

Hur funkar det?

När SOS alarm får ett samtal om misstänkt hjärtstopp larmar de ambulans och sms-livräddare. Du som är registrerad som frivillig sms-livräddare i Kronoberg kan få ett larm i din mobil om du befinner dig i närheten av platsen. Du väljer själv om du accepterar larmet eller inte.

De personer som har accepterat får anvisningar att antingen bege sig till platsen och sätta igång med hjärt- och lungräddning eller hämta en hjärtstartare i närheten först.

Hur gör jag för att bli frivillig sms-livräddare?

Du som har kunskap i hjärt- och lungräddning och är över 18 år registrerar dig som frivillig genom att ladda ner appen SMSlivräddare. Följ instruktionerna i appen för att registrera dig.

Läs mer om att bli sms-livräddare på smslivraddare.se

Har du frågor kan du också kontakta smslivraddare@kronoberg.se

Rekommendationer på grund av covid-19

På grund av rådande situation med covid-19 finns speciella riktlinjer framtagna vad som gäller för HLR under pandemin. Riktlinjerna finns att läsa på hlr.nu

Att tänka på som frivillig sms-livräddare

Om du accepterar ett larm och startar hjärt- och lungräddning är det viktigt att du fortsätter med insatsen tills du har blivit avlöst av ambulans eller räddningstjänst.

När ambulanspersonalen eller räddningstjänsten är på plats tar de över ansvaret för hjärt- och lungräddningen. Du får hjälpa till om det behövs. Det kan hända att de ber dig om en kort beskrivning av förloppet. Det kan handla om hur länge du har gjort hjärt- och lungräddningen och hur många gånger hjärtstartaren har skickat en strömstöt.

Stöd för bearbetning

Du som har deltagit i en hjärt- och lungräddning kan behöva stöd för att hantera upplevelsen och känslorna. Ett sätt att starta processen för att bearbeta händelsen kan vara att berätta för sina närmaste om upplevelsen.

Den som drabbas av hjärtstopp överlever inte alltid, trots snabba insatser av dig och räddningspersonalen. Du har genom din insats skapat de bästa förutsättningar för överlevnad. Det är viktigt att tänka på integriteten hos den drabbade och hens anhöriga. Du behöver inte avslöja vem det var som drabbades eller några känsliga detaljer kring personen.

Om du känner ytterligare behov av att prata med någon kan du kontakta din vårdcentral som kan hjälpa dig att komma i kontakt med en kurator.

Läs mer om att vara sms-livräddare på smslivraddare.se

Till toppen av sidan