Förlossningen

Utdrivningsskedet

Innehållet gäller Kronoberg

När barnet roterat ner i förlossningskanalen och huvudet står på bäckenbotten, det vill säga precis innanför blygdläpparna samtidigt som livmoderhalsen är fullt öppen; då är det dags att börja krysta.

Känslan som då kommer är ett kraftigt tryck mot ändtarmen som ger signaler att du vill krysta. Det är samma känsla som när du behöver gå på toaletten.

Nu får du hjälpa till

Detta är ett skeende där du som födande kvinna får hjälpa till, att jämföra med den aktiva fasen då det mer är att följa med i vågorna av sammandragningar. Utdrivningsskedets längd är individuell och vanligtvis något längre för förstföderskor, man brukar räkna en till två timmar för en förstföderska. Under utdrivningsskedet är det viktigt att ändra ställning ofta för att hjälpa barnet att rotera ut. 

Välj förlossningsställning

Det finns möjlighet att välja vilken ställning man vill föda sitt barn i. Viktigt att alltid kommunicera med barnmorskan. Ibland har du tänkt dig någon förlossningsställning i förväg, men när det väl är dags känns en annan förlossningsställning som ett bättre alternativ.

Det är under utdrivningsskedet som barnet föds. När barnets huvud föds fram håller barnmorskan varma dukar mot mellangården samtidigt som hon långsamt leder framfödandet av barnets huvud, så kallat perinealskydd.

Till toppen av sidan