Förlossningen

Latensfasen

Innehållet gäller Kronoberg

Latensfasen kännetecknas av sammandragningar som kommer oregelbundet, men de kan även komma med viss regelbundenhet.

Sammandragningarna är av olika styrka och karaktär. Någon är stark, någon svag, någon lång och någon kort. Vissa tar i ordentligt, medan andra knappt känns. Latensfasen kan ibland vara väldigt lång, men också kort. Detta är förstås helt individuellt. 

Du är oftast hemma

Det som händer under latensfasen är att livmoderhalsen mjukas upp och utplånar sig, det vill säga förkortas och drar sig undan. Livmoderhalsen öppnar inte upp sig under latensfasen.Under latensfasen är du oftast hemma. Du kan alltid ringa förlossningen om råd och telefonbedömning.

Vila och samla kraft

När du är i latensfasen är det viktigt att vila och samla kraft inför det som komma skall. Försöka äta och avleda tankarna. Ta gärna 1g Paracetamol som en grund i smärtlindring. Denna dos kan upprepas var 6:e timme.

Livmoderhalsen mjukas upp

Det är vanligt med en riklig, slemmig flytning vilket är ett tecken på att livmoderhalsen mjukas upp. Ibland är flytningen blodblandad och detta är helt normalt och ett tecken på att livmoderhalsen mjukas upp. Om du blöder klarröd eller en riklig blödning som en mens är det viktigt att du ringer förlossningen för rådgivning.

Ring alltid förlossningen för råd:

• Om du blöder klarröd eller en riklig blödning som en mens

• Om vattnet går

• Vid regelbundna, starka sammandragningar som varar cirka 1 min och kommer med 2-4 minuters intervall

Förlossningen i Växjö

Förlossningen startar.

Till toppen av sidan