Förlossningen

Efterbördsskedet

Innehållet gäller Kronoberg

Förlossningen är inte avslutad förrän moderkakan kommit ut och eventuella bristningar har sytts. Detta sker under efterbördsskedet. Moderkakan brukar spontant komma ut efter cirka tio till tjugo minuter efter barnet är fött. Ibland ges ett livmodersammandragande läkemedel.

Det underlättar för moderkakan att släppa om det inte finns urin i urinblåsan. Att amma sitt barn är också en bra metod för att hjälpa moderkakan att släppa, eftersom du i samband med amning frigör ett hormon som är livmodersammandragande. Ibland används akupunktur. 

När moderkakan kommit ut så kontrollerar barnmorskan att den ser hel ut. Om du vill kan du få se den i samband med detta. Barnmorskan känner också på din mage så att livmodern drar ihop sig, då detta är viktigt för att du inte ska blöda mycket efter förlossningen. Många är lite ömma över livmodern efter en förlossning och det kan upplevas obehagligt när barnmorskan masserar livmodern.

När moderkakan kommit ut kontrollerar barnmorskan eventuella bristningar i underlivet och efter bedövning syr hon dessa. När du föder ditt första barn är det vanligt att det behöver sys något eller några stygn. Tråden som används absorberas av kroppen och behöver inte tas bort.

Till toppen av sidan