NÄR FÖRLOSSNINGEN ÄR ÖVER

Mata med nappflaska

Innehållet gäller Kronoberg

Att mata barn

Matningstillfället är en fantastisk möjlighet att umgås med sitt barn och att både ge och få närhet. Barn har ett stort behov av närhet.

Man bör försöka att efterlikna amningssituationen så mycket som möjligt genom att alltid hålla barnet i famnen när man matar och vara tillgänglig för ögonkontakt. Genom att hålla barnet hud mot hud får både barnet och den som matar fysisk och känslomässig närhet.

De första månaderna bör det bara i undantagsfall vara någon annan än mamman eller pappan som matar barnet för att ge bästa möjliga förutsättning att knyta an.

Barnet mår bra av mycket kroppskontakt och upplever värme, trygghet och tröst i famnen. Det är viktigt att både den som matar och barnet har det bekvämt under matningsstunden.

Modersmjölksersättning finns att köpa i alla matvaruaffärer. Det finns olika märken men det ska vara modersmjölksersättning för spädbarn från första levnadsveckan. Det finns också färdigblandad ersättning i tetrapack. Det kan vara bra att ha på resan eller ha hemma för säkerhets skull.

När barnet växer och behöver byta till en annan sorts modersmjölksersättning kan man gärna rådgöra med barnhälsovården.

Nappflaskor och nappar finns att köpa i matvaruaffärer, på apotek och i barnvagnsaffärer. Man behöver flera stycken. Napparna ska ha ett litet hål avsett för modersmjölksersättning. Det ska droppa sakta när man håller flaskan upp och ner.

Rena händer och nappflaska

Man ska vara noga med att napp, flaska och kastrull är rena. Man ska alltid ta kallt vatten från kallvattenkranen och låta det rinna lite så att man inte tar vatten som stått stilla i vattenledningen.

Man ska alltid tvätta händerna innan man tillagar modersmjölksersättning!

Ett barn föds utan bakterieflora och barnets immunförsvar är outvecklat. Därför är det viktigt att man sköljer nappflaska och napp noga med kallt vatten efter varje måltid. Det löser upp mjölkproteinerna.

En gång per dygn ska man diska flaskan i maskin eller för hand. Diskar man för hand ska man också koka både flaskan och nappen i fem minuter, en gång per dygn. I en odiskad flaska kan bakterier växa.

Tillagning

Modersmjölksersättningen ska alltid blandas efter anvisningen på paketet. Doserar man fel finns risk för undernäring, förstoppning eller i värsta fall överbelastning av njurarna. Eventuella rester av modersmjölksersättningen kastas.

Så här gör man:

Koka upp vatten och låt svalna. Häll strukna mått av pulvret i nappflaskan och häll därefter i det uppvärmda vattnet. Skruva på nappen och skaka flaskan tills pulvret löst sig. Låt svalna till rätt ättemperatur. Man kan prova temperaturen genom att droppa på insidan av sin egen handled.

Modersmjölksersättningen kan också värmas i mikrovågsugn.

När och hur mycket mat ska barnet ha?

Låt barnet bestämma när och hur mycket det vill äta. Vissa dagar kommer barnet att vara mer hungrigt, precis som man själv kan vara mer hungrig ibland. När barnet är hungrigt rör det på händer och kropp, vrider huvudet åt sidan och letar efter mat.

På modersmjölksersättningens förpackning står riktlinjer om hur mycket barn i olika åldrar kan äta men det är just riktlinjer och ska inte följas exakt. Barn är olika. Vill inte barnet äta så mycket men ändå är friskt, går upp i vikt och kissar normalt så räcker mängden mat.

Samma sak gäller tvärtom, neka inte barnet mat om det vill ha. Det är vanligt att flaskmatade barn äter fem till åtta gånger per dygn. Men det går också bra att dela upp måltiderna på flera tillfällen med mindre mängd om barnet vill ha det så.

Mat på utflykten

För bästa kvalitet bör modersmjölksersättningen tillagas direkt innan den ges till barnet. Det går bra att förbereda flera flaskor i förväg. Kokt, kylskåpskallt vatten blandas med pulver i väl rengjorda flaskor som kokats. Flaskorna kan förvaras med lock i kylskåp i sex till åtta timmar. Vid matningstillfället värms flaskan i mikrovågsugn till rätt ättemperatur. Skaka om flaskan och kontrollera ättemperaturen.

Färdigblandad modersmjölksersättning ska inte förvaras i termos. Om temperaturen hålls runt 37 grader ökar risken för att bakterier växer. Däremot kan man ha kokt vatten på termos och rätt mängd pulver i en nappflaska och blanda direkt inför en måltid.

Tänk på att

  • aldrig lämna ett barn ensamt med nappflaskan även om det är stort nog att dricka själv.
  • många barn har ett större sugbehov än vad ättiden vid nappflaskan ger. Det är bra att ha en napp till tröst.
  • ett flaskmatat barn vanligtvis bajsar en gång per dygn.
  • man alltid kan vända sig till sin barnhälsovårdssjuksköterska om man har frågor.
Till toppen av sidan