Att sköta ett nyfött barn

Neonatalvård i Kronoberg

Innehållet gäller Kronoberg

Vi kommer att göra allt vi kan för att er vistelse hos oss ska bli så bra som möjligt. Trots oro och ovisshet vill vi försäkra er om att vi arbetar för barnets bästa.

Ingen kan ersätta dig som förälder

Ditt barn är här, men behöver extra tillsyn och vård. Det kan vara en omtumlande tid där glädje blandas med oro och ovisshet. Kanske tänker du att personalen är experten just nu, att de vet vad som är bäst för ditt barn, men det finns ingen som kan ersätta dig som förälder. Ditt barn behöver känna att du finns där. Känna din närhet och värme. Höra din röst. Du kan skapa trygghet och ge lugn i en annars obegriplig värld.

Många frågor

Det är vanligt att det dyker upp en massa frågor just nu. Vad kommer att hända? Blir allt bra med mitt barn? Vad vågar jag göra som förälder? Vad förväntas jag göra?  När man är orolig kan det vara svårt att vara riktigt närvarande, kunna lyssna och ta till sig det som sägs.

För att kunna känna sig trygg är det viktigt att ställa alla slags frågor, och våga fråga om och om igen.

Någon att prata med

I kriser behöver vi varandra, nära och kära, vänner.

En varm hand, en kram, närhet, en promenad. Prata om hur du har det, "så här är det för mig just nu, hur är det för dig?"

Ibland behöver man någon utomstående att prata med. Sjuksköterskor och barnsköterskor kommer att erbjuda dig samtal. Vill du ha kontakt med någon annan utomstående för samtal så hjälper personalen dig vidare.

Föräldraträffar

På avdelningen finns också möjlighet att delta i föräldraträffar. Många tycker det är skönt att få träffa andra föräldrar i liknande situationer, även om barnens vårdbehov oftast skiljer sig åt. På dessa föräldraträffar tas också olika teman upp amning, anknytning och spädbarnsmassage.

Att stödja och förstå barnets signaler

Nidcap är en omvårdnadsmetod för vård av mycket underburna barn. Det innebär upprepade strukturerade observationer av barnet i olika vårdsituationer. Observationerna syftar till att lära känna barnet och förstå dess beteende. Du som förälder samt personalen som utför vissa vårdhandlingar med barnet tar del av observationen och medföljande rekommendation och använder den som en hjälp för att stödja och förstå barnets signaler i olika omvårdnadssituationer.

Observationerna görs av speciellt utbildade NidCap-observatörer.

Till toppen av sidan