Tandvård

Livet med tandställning

Innehållet gäller Kalmar län

Här kan du läsa om vad som är bra att ha koll på nu efter att du har fått din tandställning, hur det kan kännas, hur du tar hand om den på bästa sätt samt vad du kan göra själv om det uppstår problem.

Första tiden efter att du fått tandställning

Borsta din tandställning så här

Det är alltid viktigt att ha en god munhygien, men när du har tandställning är det verkligen superviktigt. Detta eftersom det finns fler ställen på tänderna där bakterier kan fastna (plack). Plack på tänderna medverkar till att det kan bli hål eller att tandköttet kan blöda, bli inflammerat och ömt. Sköter du dina tänder på rätt sätt behöver du inte oroa dig för det.

 • Räkna med att det tar fem till tio minuter att rengöra tänderna varje morgon och kväll.
 • Det räcker inte med vanlig tandborstning och fluoridtandkräm. Du behöver också små mellanrumsborstar och eventuellt en specialtandborste eller eltandborste. Med mellanrumsborsten är det lättare att komma åt på de ställen på tänderna där bakterier oftast fastnar, till exempel under tråden och runt fästena. Avsluta gärna med att skölja med fluor.
 • Den extra tid som du lägger på att borsta och hålla rent tänderna under behandlingen kommer du ha igen.

Vanliga besvär och komplikationer - och vad du kan göra själv

Det är vanligt att delar på tandställningen lossnar och går sönder. Kontakta då alltid din mottagning för rådgivning och tidsbokning. Vissa saker kan du åtgärda själv för att underlätta besvären i väntan på din bokade tid. Använd nedan bild och ordlista för att kunna beskriva vad som har hänt och vilka delar det gäller.

 • Bågen sticks och det skaver i munnen av bågen. Försök i första hand med vax. Hjälper inte det, kan du klippa av den biten som sticks med en nagelklippare. Det är viktigt att du är försiktig och ser till att fånga den lösa bågbiten så den inte åker ner i halsen.
 • Gummiligatur har lossnat - Sitter brackets fast på tanden men gummiligaturet har lossnat? Det är ingen fara - ring din mottagning nästkommande vardag. 
 • Brackets har lossnat - Har brackets lossnat från tanden, men sitter fortfarande fast med hjälp av gummiringen? Det är ingen fara - ring din mottagning nästkommande vardag. 

Tandställningens olika delar

Tandställningens olika delar
 1. Bracket - Fästet som är "limmat" på tanden.
 2. Båge - Metalltråden som går genom fästena.
 3. Band - Metallring som sitter fastklistrad runt tanden.
 4. Stålligatur - Metalltråden som håller fast bågen i fästet.
 5. Gummiligatur - Ring som håller fast bågen i fästet. Det finns också ringar i form av kedjor som då sitter över flera tänder.
 6. Separationsring - Kraftig plastring som sitter mellan tänderna för att sära på dessa. 

Kontakta oss

Till toppen av sidan