Bölder, knölar och akne

Perioral dermatit

Perioral dermatit är en hudsjukdom som ger rodnad, små knottror och utslag kring munnen. Sjukdomen kan komma efter användning av stark kortisonkräm, feta hudvårdsprodukter eller smink som täpper till porerna. Hormoner kan också påverka besvären. Sjukdomen går över men det kan ta tid.

Symtom

Perioral dermatit.

Perioral dermatit börjar med röda utslag kring munnen, en bit ned på hakan och under näsan. Ibland kan utslagen sitta runt ögonen, men det är ovanligt. På ljus hud är utslagen röda och syns tydligt. På mörk hud är kontrasten mellan hudfärg och utslag inte lika tydliga. Utslagen utvecklas till små knottror.

Utslagen kan klia och bränna lite. Huden kan fjälla lätt. Typiskt för perioral dermatit är att ett område närmast läpparna inte är påverkat.

Pormaskar är inte ett symtom på perioral dermatit.

Vad kan jag göra själv?

Använd inte följande produkter:

  • Peeling, som kan irritera huden.
  • Täckande smink, feta krämer och produkter med olja. De kan täppa till porerna och försämra symtomen.
  • Kortisonkräm.

Utslagen kan till att börja med bli lite sämre innan de blir bättre när du slutar använda sådana produkter.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om du tror att du har perioral dermatit. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma dina symtom och var du kan söka vård.

Behandling

Perioral dermatit går oftast över av sig själv men det kan ta lång tid, ibland flera månader eller år. Det blir inga ärr i huden.

För att utslagen ska försvinna snabbare kan du få behandling med receptbelagda läkemedel. Det kan ibland räcka med att smörja med en kräm eller gel om utslagen är lindriga. Du kan behöva behandling med antibiotika i form av tabletter eller kapslar om utslagen finns på stora områden runt munnen eller vid ögonen. Denna behandling brukar användas tills symtomen försvunnit och i någon månad extra för att undvika att besvären kommer tillbaka.

Sjukdomen kommer oftast inte tillbaka när du har blivit av med utslagen. Ibland kommer den tillbaka efter något eller några år, men därefter brukar den inte återkomma.

Vad beror sjukdomen på?

Oftast kommer sjukdomen utan någon tydlig anledning. En orsak är en längre tids användning av starka kortisonkrämer i ansiktet. Ibland kan hudbesvären komma efter användning av mycket smink, feta hudvårdsprodukter eller oljor. Hormoner kan också påverka att du får perioral dermatit.

Perioral dermatit förekommer framför allt hos kvinnor som är mellan 20 och 30 år.

Till toppen av sidan