Sexuell hälsa

Stärk din hälsa inför en framtida graviditet

Innehållet gäller Kalmar län

Det finns olika faktorer som kan påverka möjligheten att bli gravid, det vill säga din fertilitet. Levnadsvanor hos både kvinnor och män spelar roll. Mat och motion, tobak och alkohol kan påverka. Ålder har stor betydelse och även miljö och sexuellt överförbara sjukdomar.

Det är en fördel om du så tidigt som möjligt i livet har hälsosamma levnadsvanor. Det är dock aldrig försent att förbättra din livsstil. Att skaffa dig bra vanor redan innan en graviditet skapar goda förutsättningar inte bara för att bli gravid, utan även för din graviditet och för barnets uppväxt. Mödrahälsovården i Region Kalmar län erbjuder kostnadsfri kontakt med en hälsokoordinator som kan stötta dig till goda levnadsvanor. Kontakta din mödrahälsovård för mer information.  

När är man fertil?

Kvinnlig fertilitet når en topp vid 22 års ålder och minskar därefter sakta till omkring 35 års ålder, varefter den faller snabbare fram till klimakteriet . Efter 35 års ålder ökar även riskerna för komplikationer under både graviditet och förlossning. Det är därför extra viktigt att ha goda levnadsvanor. Ålder är även en faktor för män eftersom spermiekvalitén blir sämre med stigande ålder.

Du behöver ha ägglossning för att kunna bli gravid. Ägglossningen inträffar ungefär 14 dagar innan nästa mens. Befruktning kan ske vid vaginalt samlag från fem dagar innan ägglossning till dagen efter ägglossning. Detta eftersom spermierna kan överleva upp till fem dygn och ägget kan bli befruktat under ungefär ett dygn från att det lossnat. Det är svårt att veta precis när ägglossningen ska ske. Det är bra att kartlägga din menscykel för att bättre ha koll på när ägglossningen ska ske.

Bra mat för din fertila hälsa

Kosten är av betydelse både för kvinnan och mannen. Ät en varierad och näringsrik kost med mycket frukt och grönsaker. Ät mer av mat som innehåller mycket näring, så som fisk, skaldjur, ägg, inälvsmat, kött, mörkgröna grönsaker, baljväxter, nötter och frön. Var försiktig med fisk enligt rekommendationerna för gravida.

Folat/folsyra är ett B-vitamin som är viktigt för både kvinnor och män. Folat finns bland annat i gröna bladgrönsaker, baljväxter, fullkornsprodukter och bär. Bra nivåer av folat ökar chanserna för att fostret ska utvecklas normalt under de första veckorna. Folat kan också motverka tidiga missfall och ryggmärgsbråck. Gravida rekommenderas att ta tabletter med 400 mikrogram folsyra varje dag fram till tolfte graviditetsveckan. 

Ett stort intag av koffein kan minska din fertilitet. Koffein finns i till exempel kaffe, te, läsk, energidrycker och choklad. Det finns också ett samband mellan ett stort koffeinintag hos kvinnan och tidigt missfall. Rekommendationen är därför max 200 mg koffein/dag, vilket motsvarar ungefär två-tre koppar kaffe eller fyra koppar te.

Rörelse och motion

Rörelse och motion är bra för din allmänna hälsa, kan förbättra mäns spermakvalitet och ökar chanserna för en hälsosam graviditet. Se till att du både får vardagsmotion och regelbundna pauser om du sitter mycket. Du bör också få till någon pulshöjande aktivitet, så som till exempel power walk, simning, gympa, cykel eller dans, gärna minst 30 minuter om dagen. Samt någon form av styrketräning två gånger per vecka. Om du är i god fysisk form ökar även ditt mentala välbefinnande.

Hälsosam vikt

En hälsosam vikt är bra för både män och kvinnors fertilitet. Både undervikt och övervikt kan göra att ägglossningen uteblir vilket minskar dina chanser att bli gravid. Övervikt kan försämra spermakvaliteten för män. För kvinnor ökar risken för att senare drabbas av missfall, graviditetsdiabetes, missbildning, havandeskapsförgiftning och fosterdöd. Det kan också ge en mer komplicerad förlossning. En aktiv ätstörning kan försvåra chanserna att bli gravid. Det är viktigt att ta hjälp för att bli frisk.

Undvik alkohol och droger

Undvik alkohol om du planerar en graviditet. Det gäller både kvinnor och män. Om du är kvinna kan ett högt alkoholintag påverka ägglossningen, och för män spermavolymen och sädescellernas antal. Mäns alkoholkonsumtion innan befruktning kan även ge skador på fostret.

Alkoholkonsumtion i tidig graviditet kan påverka organutvecklingen. Ofta vet du inte att du är gravid förrän efter några veckor. Därför är det bra att sluta med alkohol redan när du planerar en graviditet. Det går att ändra dina alkoholvanor. Droger ska alltid undvikas, särskilt om du planerar för en framtida graviditet.

Var tobaksfri

Håll dig tobaksfri för en god hälsa. Tobak gör det svårare att bli gravid och få barn, det gäller både kvinnor och män och inkluderar passiv rökning. Rökning gör det svårare för ett befruktat ägg att fastna och det skadar arvsanlagen i ägget. Nikotinet kan även leda till erektionsproblem samt färre och skadade spermier.

All tobaksanvändning är skadlig för din hälsa. Undvik därför både cigaretter, snus, vattenpipa, e-cigg och andra tobaksprodukter när du planerar en graviditet. Det finns hjälp att få om du vill sluta med tobak. Vid behov kan du få hjälp av nikotinläkemedel när du slutar med tobak innan graviditeten. Det finns även olika appar till hjälp.

Skydda dig mot könssjukdomar

Vissa könssjukdomar kan göra det svårare att bli gravid. Klamydia kan skada både äggledare och testiklar. Klamydia behöver inte ge några symptom så det är viktigt att använda skydd och att testa dig när du till exempel bytt partner. Gonorré, syfilis och HPV kan också göra att det blir svårare att få barn.

Kroniska sjukdomar

Vissa kroniska sjukdomar kan påverka din fertilitet. Det gäller till exempel diabetes, högt blodtryck, epilepsi, sköldkörtelsjukdomar eller endometrios. Det kan vara bra att ha en plan för att skapa så goda förutsättningar som möjligt inför en graviditet. Rådgör med din läkare om du vill veta mer om hur din sjukdom påverkar möjligheterna att bli gravid.

Läkemedel

En del värkmediciner påverkar tillfälligt ägglossningen och kan minska chanserna att bli gravid. Dessa kan också öka riskerna för missfall och hjärtmissbildning hos fostret. Det gäller bland annat ibuprofen, diklofenak och naproxen. Läs bipacksedeln och fråga på ditt apotek om du är osäker.

Arbete och fertilitet

Det kan finnas särskilda risker i arbetsmiljön för fertila kvinnor, gravida och ammande. Exponering för tungmetaller, kemikalier och strålning kan påverka fertiliteten negativt och öka missfallsrisken.

Arbetsmiljöverket har gett ut föreskrifter för gravida och ammande arbetstagare. Planerar du en graviditet eller är gravid, och är orolig för att det kan finnas risker i arbetsmiljön, bör du tala med din arbetsgivare. Du kan även kontakta din Företagshälsovård om graviditet och arbetsmiljörisker. Om du inte har tillgång till företagshälsovård, och undrar över sambandet mellan graviditet och risker i din arbetsmiljö, kan du vända dig till patientmottagningen hos någon av de Arbets- och miljömedicinska klinikerna som finns i landet.

Sammanfattning

Det här kan du göra som kvinna:

  • Förstå din menscykel
  • Ät en näringsrik och varierad kost
  • Ta tillskott av folat/folsyra
  • Minska intaget av koffein
  • Rör på dig
  • Håll en hälsosam vikt
  • Undvik alkohol och droger
  • Undvik tobak
  • Skydda dig mot könssjukdomar
  • Var försiktig med vissa läkemedel
  • Ha koll på din exponering för kemikalier och tungmetaller

Det här kan du göra som man:

  • Ät en näringsrik varierad kost
  • Rör på dig
  • Håll en hälsosam vikt
  • Undvik alkohol och droger
  • Undvik tobak
  • Skydda dig mot könssjukdomar

Stöd och hjälp

Behöver du stöd för att förbättra din fertilitet? Mödrahälsovården i Region Kalmar län erbjuder kostnadsfri kontakt med hälsokoordinator för att stödja både kvinnor och män till goda levnadsvanor för att främja fertiliteten och på sikt en hälsosam graviditet. Kontakta din mödrahälsovård för vidare information.  

Här kan du testa dina kunskaper kring reproduktiv hälsa och lära dig mer om levnadsvanornas betydelse för din fertilitet.

Till toppen av sidan