FÖRKYLNING OCH INFLUENSA

Nästäppa och snuva

Nästäppa och snuva är vanligt. Ofta beror det på en förkylning men det kan även bero på allergi, känsliga slemhinnor, graviditet eller att du har använt nässprej under en längre tid. Ofta går det över av sig själv men ibland behöver du behandling.

Olika typer av nästäppa och snuva

Att vara täppt i näsan innebär att du har svårt att andas genom näsan. Det beror på att slemhinnorna i näsan har svullnat.

Snuva innebär att det rinner mer snor ur näsan än vad det brukar göra. Snoret kan ha olika färger och vara båda tjockt och mer tunnflytande.

Vad kan det bero på?

Snuva kan bero på många olika saker.

Snuva vid en förkylning

Snuva beror oftast på en förkylning. Då svullnar slemhinnorna i näsan och det blir svårare att andas genom näsan. Snuvan brukar vara tunn i början och nästan genomskinlig. Efter några dagar blir tjockare och blir mer grå, gul eller grön till färgen.

Det är mycket vanligt att snuvan blir tjock och får en gul eller grön färg vid en förkylning. Det behöver inte betyda att du har fått en infektion som beror på bakterier.

Snuva vid allergi

Snuva kan också bero på pollenallergi, pälsdjursallergi eller kvalsterallergi. Då är snuvan tunn och genomskinligt och näsan rinner hela tiden. Det är vanligt att ha andra symtom samtidigt som snuva om du har allergi. Det kan till exempel vara rinnande, kliande ögon eller nysningar.

Nästäppa som inte blir bättre kan ibland bero på allergi.

Snuva och nästäppa vid känsliga slemhinnor

Tunn rinnande snuva eller nästäppa kan också bero på så kallad vasomotorisk rinit. Symtomen kan komma om du äter någon särskild mat, dricker alkohol eller befinner dig i torr luft. De kan också komma av starka dofter som tobaksrök eller parfymer.

Vasomotorisk rinit beror på att slemhinnorna i näsan är extra känsliga. Det kan vara svårt att veta varför de har blivit det.

Nästäppa om du använt nässprej för länge

Nästäppa kan bero på att du har använt avsvällande nässprej för länge.

Nässlemhinnan vänjer sig om du använder avsvällande nässprej mer än tio dagar i följd. Då svullnar nässlemhinnan direkt om du inte använder sprejen.

Nästäppa i samband med graviditet

Det är vanligt att ha besvär med långvarig nästäppa under en graviditet. Under en graviditet ökar mängden blod i hela kroppen, även i slemhinnorna i näsan. De blir tjockare, mer svullna och har lättare att börja blöda.

Vad kan jag göra själv?

Det är vanligt att få svårt att sova om du har nästäppa och snuva. Det kan kännas bättre om du ligger med huvudet högt. Det brukar minska svullnaden i näsan. Bädda med några extra kuddar under huvudet. Det kan kännas skönare för ryggen om du lägger kuddarna under madrassen.  

Rensa näsan kan hjälpa

Du som har tjock snuva kan pröva att rensa näsan med koksaltslösning, till exempel innan du ska sova. Det finns färdiggjorda koksaltdroppar och koksaltsprej att köpa på apotek.

Du kan även göra koksaltlösning själv genom att blanda ett kryddmått salt i en deciliter vatten. Vattnet behöver inte kokas upp, men det kan kännas bättre om lösningen är ljummen när man använder den. För att få in koksaltlösningen i näsan kan du använda en speciell nässköljare eller en liten plastspruta som finns att köpa på apotek.

Nässköljning kan även lindra om du har långvariga besvär med nästäppa.

Smörj torra slemhinnor

Du som har besvär med torra slemhinnor i näsan kan smörja in dem med lite matolja. Det finns också mjukgörande nässprej med sesamolja att köpa på apotek.

Avsvällande nässprej minskar svullnad

Nästäppa som beror på en förkylning kan lindras med avsvällande nässprej. Men du ska inte använda avsvällande nässprej i mer än tio dagar eftersom långvarig användning istället kan ge en nästäppa som är svår att bli av med. Det här gäller även om du är gravid. Om du använt läkemedlet i tio dagar kan en riktlinje vara att göra ett uppehåll på minst tio dagar innan du använder den igen.

Det är bäst att sluta med sprejen direkt om du har använt avsvällande nässprej för länge. Då kan du känna dig ännu mer täppt i näsan under ett par dagar innan det släpper. Om du har mycket besvär kan du pröva receptfri nässprej med kortison. Här kan du läsa mer om hur du slutar med avsvällande nässprej om du har blivit beroende.

När och var ska jag söka vård

Kontakta en vårdcentral om något av följande stämmer in på dig:

  • Du har använt nässprej under lång tid och upplever att du inte kan vara utan den.
  • Du har varit täppt i ena näsborren under en längre tid.
  • Du har nästäppa eller rinnande näsa i mer än två veckor.

Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

 

Undersökning

På vårdcentralen får du berätta om dina besvär. Läkaren undersöker sedan om du kan andas genom näsan. Hen tittar också in i näsan. Oftast vidgar hen näsborrarna och lyser in i näsan med en lampa.

Ibland görs fler undersökningar, det kan till exempel vara en allergiutredning.

Behandling

Behandlingen som du får beror på vad nästäppan eller snuvan beror på. Ofta går besvären över av sig själv.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården. Du som har besvär med nästäppa och snuva ska då kontakta en specialist i öron-näsa-halssjukdomar.

Du ska förstå informationen

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård och behandling.

Även barn ska vara delaktiga i sin vård. Ju äldre barnet är desto viktigare är det.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning. 

Till toppen av sidan