Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Stöd och behandling via nätet

KBT-behandling på nätet för dig som är ung

Innehållet gäller Jönköpings län

Du som är 13 år eller äldre och behöver hjälp med din oro eller ångest kan få behandling på nätet. Behandlingen är helt kostnadsfri och du kan gå igenom programmet hemifrån i lugn och ro när det passar dig bäst.

En person håller i en mobiltelefon i handen och går igenom behandlingen Ångesthjälpen ung via 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Vad är KBT-behandling på nätet?

Programmet är för dig som är 13 år eller äldre och mår dåligt. Behandlingen kan passa dig som känner ångest, stark oro, har återkommande panikattacker eller tvångstankar/handlingar.

Via en e-tjänst på 1177.se får du ta del av Kognitiv beteendeterapi, KBT, via nätet. Det gör att du kan gå igenom din behandling hemifrån i lugn och ro när det passar dig bäst. Du slipper åka till mottagningen ofta och kan jobba med behandlingen när du har tid och möjlighet.

Så fungerar behandlingen

För att ta del av behandlingen behöver du först ha ett inledande möte med en behandlare, en psykolog eller kurator med KBT-kompetens. Behandlaren avgör om KBT på nätet kan vara något för dig. Behandlingsprogrammet får du sedan jobba med under 8-10 veckor via e-tjänsten Stöd och behandling på 1177.se.

Nytt avsnitt att arbeta med varje vecka

Under behandlingen får du varje vecka ett nytt avsnitt att arbeta med. Avsnitten du går igenom innehåller texter, bilder, filmer eller ljudfiler och har några övningar som du ska göra till nästkommande vecka.

Coachning från din behandlare

Efter varje avslutat avsnitt i behandlingen får du ett meddelande med feedback i e-tjänsten Stöd och behandling. Du och din behandlare har dessutom en avstämning den dag som ni har bestämt tillsammans. Känner du att du behöver kan du även själv kontakta din behandlare mellan avstämningarna.

För att gå igenom behandlingen behöver du:

  • En mobil, surfpatta eller dator med internetuppkoppling.
  • Kunna planera in tid för att göra uppgifterna varje vecka och ha kontakt med din behandlare. Du kommer behöva lägga 2-3 timmar i veckan på din behandling. För att den sedan ska ge effekt krävs det att du är motiverad och har tid för ta dig igenom hela behandlingen.
  • Ett BankID eller e-legitimationen Freja eID Plus för att kunna logga in på e-tjänsten Stöd och behandling. Läs mer om hur du loggar in på 1177.se.
    (OBS! En del banker delar ut något som kallas Mobilt SäkerhetsID som riktar sig till unga. Den typen av e-legitimation kan du inte logga in med. Kontakta din bank för ett skaffa ett Mobilt BankID eller logga in med Freja eID Plus.)

De här mottagningarna erbjuder behandlingen:

Du som får KBT via nätet – så här loggar du in och påbörjar behandlingen

För att ta del av de avsnitt som din behandlare skickar ut till dig behöver du logga in på e-tjänsten Stöd och behandling. Inloggningen är personlig och det är bara du som kan göra ärenden som gäller dig.

  1. Logga in på 1177.se. Vet du inte hur du gör? Läs mer om hur du loggar in i Stöd och behandling och kommer igång.
  2. När du har loggat in väljer du programmet Ångesthjälpen Ung och gör det första avsnittet i behandlingen.
  3. När du är klar med första avsnittet skickar du ett meddelande till din behandlare. Behandlaren läser igenom dina övningar och ger dig feedback. Efter det så aktiveras nästa avsnitt som du ska jobba med.

Vanliga frågor

Vad händer om jag inte hinner med?

Om du upplever att behandlingen går för snabbt fram eller händer det dig något oförutsett som gör att du inte kan jobba med behandlingen - kontaktar du din behandlare via Stöd och behandling så fort som möjligt så ni kan se över behandlingsplanen tillsammans.

Jag har glömt höra av mig och säga att jag inte kan jobba med behandlingen

Om du av någon anledning inte jobbar med programmet enligt det du och behandlaren kommit överens om kommer behandlaren kontakta dig via ett meddelande i Stöd och behandling eller telefon. Får behandlaren inget svar kommer du få ett brev hem med posten. Om du inte svarar efter upprepade försök kommer slutligen behandlingen att avslutas.

Jag vill avbryta behandlingen, hur gör jag?

Om du vill avsluta behandlingen innan den är klar ska du kontakta din behandlare. Då kan ni prata om hur du kan gå vidare.

Till toppen av sidan