Kvinnohälsovården Gislaved

Familjecentralen, Norra Långgatan 25, Gislaved

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag08.00–15.00röstbrevlåda
Tisdag08.00–15.00röstbrevlåda
Onsdag08.00–15.00röstbrevlåda
Torsdag08.00–15.00röstbrevlåda
Fredag08.00–12.00röstbrevlåda
LördagStängt
SöndagStängt
Växeltelefon

Öppettider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag08.00–16.00helgfria dagar
Tisdag08.00–16.00helgfria dagar
Onsdag08.00–16.00helgfria dagar
Torsdag08.00–16.00helgfria dagar
Fredag08.00–13.00helgfria dagar
LördagStängt
SöndagStängt

Besöksadress:
Familjecentralen, Norra Långgatan 25, Gislaved
Län, kommun:
Jönköpings län, Gislaved
Postadress:
Kvinnohälsovården, Norra Långgatan 25, 332 30 Gislaved

Kvinnohälsovården har fokus på kvinnohälsa i livets olika skeden från tonåring till mogen kvinna. Här får man information och råd om preventivmedel, graviditet, abort och sexuellt överförda infektioner. Man kan göra graviditetstest och kvinnor mellan 23 och 70 år erbjuds att ta gynekologiskt cellprov.


Har du några synpunkter på vården som du vill delge oss är du välkommen att meddela dessa via våra e-tjänster.

Driftsform: Region

Välkommen till oss! Här kan du läsa mer om några av våra utbud.

 • Är du över 22 år och önskar preventivmedel kan du få råd av en barnmorska för att hitta ett preventivmedel som passar dig. Läs mer om preventivmedel på 1177.se.

  Det finns många olika preventivmedel att välja bland. Ta gärna reda på vilka som kan passa dig via Preventivguiden.

  Om du har fått en kallelse till gynekologisk cellprovtagning, eller om du vill göra tester för sexuellt överförbara infektioner, så kan du göra det i samband med preventivmedelsrådgivning.

 • Boka tid hos barnmorskan för inskrivning när du är i graviditetsvecka 6-8. Fyll i frågeformuläret i vår e-tjänst "Frågor inför din första inskrivning vid graviditet". Svaren har betydelse för graviditeten och gör både dig/er och barnmorskan mer förberedda inför ert första möte.

  Vid graviditetsbesöken mäts alltid blodtrycket. För att provet ska visa rätt värde behöver du sitta ner en stund innan provtagningen. Kom till besöket 10-15 minuter innan den tid du fått.

  Är du gravid och får akuta besvär under helgen eller på kvällstid kontaktar du förlossningsavdelningen från graviditetsvecka 22+0. Fram till och med graviditetsvecka 21+6 kontaktar du 1177.

  Läs mer om kontroller under graviditeten

 • Vid gynekologisk cellprovtagning tas ett cellprov från livmodertappen. Provet tas för att tidigt upptäcka cellförändringar som annars kan leda till livmoderhalscancer. Det är viktigt att du går till provtagningen när du blir kallad. Du som är över 23 år erbjuds cellprovtagning regelbundet.

  Du får en kallelse när det är dags
  Du kan inte beställa tid för gynekologisk cellprovtagning, utan du får en kallelse när det är dags. Har du inte fått någon kallelse när du fyllt 24 år kan du ringa och boka en tid 010-241 33 50.

  Om- och avbokning
  Omboka ditt besök om tiden eller mottagningen du fått i kallelsen inte passar, om du har mens på provdagen eller är sjuk. Du kan om- och avboka när som helst före besöket via kallelsen för gynekologisk cellprovtagning i Inkorgen eller Bokade tider på 1177s e-tjänster.

  Har du fått en tid för gynekologisk cellprovtagning, men avbokat tiden? Då bokar du ny tid till samma cellprovsmottagning i länet genom att logga in (se din inkorg) eller via e-tjänsten Boka om avbokad tid på cellprovsmottagningens kontaktkort (se länk under Relaterade mottagningar). Du kan boka en ny tid under ett år från det datum du blev kallad till cellprovtagningen.

  Du kan även vända dig till Gynekologisk cellprovtagning kallelsekansli om du själv inte kan ändra tid eller mottagning på 1177.se, eller om du har frågor inför eller efter din cellprovtagning. Kontaktuppgifter och e-tjänster hittar du här: Gynekologisk cellprovtagning kallelsekansli i Jönköpings län

  Råd om preventivmedel i samband med cellprovtagning
  Om du i samband med gynekologisk cellprovtagning vill få råd om preventivmedel så avbokar du tiden för gynekologisk cellprovtagning och bokar istället en tid för preventivmedelsrådgivning, då görs cellprovtagning samtidigt. Du avbokar och bokar genom att logga in i våra e-tjänster.

  Om du är orolig eller har svårt att röra dig
  Är du orolig eller rädd, har svårighet att röra dig eller lägga dig i gynstolen så ringer du oss. Vi bedömer då tillsammans ifall du behöver en längre besökstid.

  Kan du inte själv förflytta dig mellan rullstol och gynstol ringer du 010-244 73 00 till Kvinnoklinikens mottagning och får hjälp att lämna provet där istället.

  Läs mer
  Frågor och svar om gynekologisk cellprovtagning

 • Som blivande förälder är du välkommen att delta i föräldraträffar, som en förberedelse för förlossningen och föräldraskapet. På föräldraträffarna får du tips och råd, men också tillfälle att träffa andra blivande föräldrar att prata och byta tankar med.

  Några vanliga ämnen på föräldraträffarna är till exempel:

  • förberedelser inför förlossningen, t ex avslappning, andning, smärtlindring och hur man kan känna sig trygg under förlossningen och våga lita på sin egen förmåga.
  • den första tiden med det nyfödda barnet, t ex amning, barnets behov och anknytningens betydelse.
  • föräldraskap, t ex hur livet kan förändras när man får barn, förväntningar, ansvar.

  Prata med din barnmorska för att få veta mer om föräldraträffarna.

  Läs mer om förädraträffar i Jönköpings län

 • Om du vill kan du bli testad för sexuellt överförbara infektioner hos oss.

  Vill du testa dig för klamydia och gonorré kan du beställa hem ett test som du gör hemma och få svar via nätet. Det är ett säkert och enkelt test som är gratis.

  Läs mer och beställ klamydia- och gonorrétest via nätet

 • Är du född 1994-1999 kan du få gratis vaccin mot HPV. Du kommer erbjudas vaccin i samband med att du blir kallad till cellprovtagning, men också i samband med andra besök i kvinnohälsovården. Du kan själv boka tid för vaccinering mot HPV.

  I samband med vaccineringen fär du göra ett självprov för att se om du har HPV. Läs mer om självprovtagning för HPV

Åldersregler

Vi tar emot patienter som är 22 år eller äldre.

Om du inte är gravid, kontakta vårdcentralen om du har urinvägsinfektion, flytningar från underlivet, inkontinens, ont i nedre delen av magen utan att allmäntillståndet är påverkat, besvär vid klimakteriet och hormonbehandling.

Ungdomar under 22 år besök UMO.se

Du kan alltid ringa 1177 om du är osäker på vart i vården du ska vända dig.

Till toppen av sidan