Telefonnummer
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag07.00–16.00Röstbrevlåda
Tisdag07.00–15.00Röstbrevlåda
Onsdag07.00–14.00Röstbrevlåda
Torsdag07.00–14.00Röstbrevlåda
Fredag07.00–11.00röstbrevlåda
LördagStängt
SöndagStängt
Växeltelefon

Till Gynekologisk cellprovtagning kallelsekansli kan du vända dig om du vill avboka eller omboka din tid. Du kan också vända dig till oss om du har frågor eller synpunkter om cellprovtagning, HPV, självtester för HPV eller HPV-vaccination.


Du kan inte beställa tid för gynekologisk cellprovtagning, utan du får en kallelse när det är dags. Behöver du däremot omboka ditt besök för att tiden eller mottagningen du fått i kallelsen inte passar, för att du har mens på provdagen eller är sjuk, kan du göra det när som helst före besöket via kallelsen för gynekologisk cellprovtagning i Inkorgen eller via Bokade tider när du loggat på 1177.se.

Har du fått en tid för gynekologisk cellprovtagning men avbokat tiden? Då bokar du ny tid till samma cellprovsmottagning i länet via mottagningens kontaktkort på 1177.se och e-tjänsten "Boka om din avbokade tid". Du kan boka en ny tid under ett år från det datum du blev kallad till cellprovtagningen.


Om du inte själv kan ändra din tid, byta kvinnohälsovårdsmottagning eller lägga in önskemål om att inte längre bli kallade till gynekologisk cellprovtagning, kontaktar du istället oss på Gynekologisk cellprovtagning kallelsekansli.


Till kansliet kan du även vända dig om du inte vill bli kallad till gynekologisk cellprovtagning, eller om du är orolig eller rädd, har svårighet att röra dig eller lägga dig i gynstolen. Då bedömer vi tillsammans ifall du behöver en längre besökstid.

Kan du inte själv förflytta dig mellan rullstol och gynstol ringer du istället till en kvinnokliniksmottagning och får hjälp att lämna provet där.

Driftsform: Region

Vi erbjuder kvinnor i åldern 25-50 år att göra cellprov vart tredje år. Därefter kallas du vart femte till sjunde år, till och med det år du fyller 64 år. Ett sista prov tas mellan 64 och 70 år, beroende på när senaste provet togs. Om du inte har lämnat cellprov vid 64 års ålder skickas en årlig kallelse fram till att du fyller 70 år.

Om du tar ditt cellprov varje gång du blir kallad får du ett starkt skydd mot cancer i livmoderhalsen, risken minskar med mer än 90 procent. Provet används för att upptäcka både cellförändringar och HPV (humant papillomvirus).

Du behöver inte göra någonting själv för att bli kallad utan får en tid hemskickad.

Läs mer om Gynekologisk cellprovtagning på 1177.se

Till toppen av sidan