Vård och stöd för barn

Undersökning på barnhälsovården vid 5 år

Innehållet gäller Jönköpings län

Vid besöket när barnet är fem år pratar vi om vad kroppen mår bra av. Det gör vi för att uppmuntra till hälsosamma vanor.

Personal, förälder och barn som sitter och pratar runt ett bord.

Vid det här tillfället gör vi en sammanfattning av tiden på barnhälsovården inför överlämnandet till elevhälsan. 5-årsundersökningen är det sista ordinarie besöket, men barnet är fortsatt inskrivet på barnhälsovården fram tills det att barnet börjar i förskolan.

Vid besöket när barnet är fem år pratar vi om vad kroppen mår bra av. Barnet får boken "Saga sagor: Fiffiga kroppen och finurliga knoppen" som handlar om hur kul och bra det är att röra på sig. Barnet får också ett bokmärke och en magnet som uppmuntrar till hälsosamma vanor och att upptäcka fler berättelser på biblioteket.

Bildspel för barn

I bildspelet beskrivs olika moment i hälsoundersökningen under besöket. För att besöket ska bli så positivt som möjligt för barnet är det bra om barnet vet vad som ska hända under besöket. Titta på bildspelet tillsammans. Om barnet mår bra och är utvilat innan ni kommer så fungerar undersökningarna bäst.

Till toppen av sidan