Neonatalvård i Jönköpings län

På neonatalvårdsenheten på Länssjukhuset Ryhov vårdas för tidigt födda och sjuka nyfödda barn från hela länet.
Det här bildspelet visar hur det är att få vård på neonatalvårdenheten och vilket stöd man kan få som familj.

Orsaker – Varför neonatalvård?
Ett barn som föds för tidigt kan behöva få hjälp med många livsviktiga funktioner, som andning, näring och att hålla värmen. Ibland blir läget akut och barnet behöver snabbt intensivvård.
Om barnet beräknas födas före graviditetsvecka 27 transporteras mamman till Universitetssjukhuset i Linköping inför förlossningen.
Nyfödda barn som inte fötts för tidigt kan behöva behandlas för infektion eller andningsproblem.

Första akuta läget
Vilken behandling barnet får är individuellt och avgörs utifrån hur barnet mår och vilken hjälp som behövs.
I ett första akut skede kan det vara mycket som händer på en gång. Det kan vara mycket personal i rummet runt barnet.
Det är bra om partnern till mamman kan vara med, och även mamman själv - om hon orkar.

Transport till Neonatalvårdsenheten
Det är bara på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping som det finns en neonatalvårdsavdelning i länet.
Barn som föds på Höglandssjukhuset i Eksjö eller Värnamo sjukhus och behöver vård får åka till Ryhov i ambulans och transportkuvös.
Ibland behöver barnet vård på specialistsjukhus någon annanstans.

Hud mot hud
Så snart det är möjligt får barnet komma till någon av föräldrarna för att ligga hud mot hud.
Det är bra både för närhet och värme.

Första tiden – intensivvård
I början kan barnet behöva ligga i kuvös där barnet får rätt temperatur och fuktighet och där andning och hjärtrytm övervakas.
Lungorna hos ett för tidigt fött barn är ofta omogna och då behövs extra hjälp med att andas. Ibland tillsätts också syrgas i inandningsluften.

Ljusbehandling
Många nyfödda får gulsot strax efter födseln. Särskilt vanligt är det hos barn som föds för tidigt. Gulsot behandlas med speciella lampor under några dagar.

Provtagning
Föräldrarna får vara med när det är dags för provtagning.
Det kan inte undvikas att det ibland kan kännas obehagligt för barnet, till exempel vid provtagning.
För att underlätta för barnet görs miljön så trygg som det går och man ger barnet smärtlindring på olika sätt. Föräldern kan hjälpa till att hålla om och exempelvis ge barnet sockerlösning eller napp.

Viktigt med hygienen
Hos för tidigt födda barn är immunförsvaret inte färdigutvecklat och de får lätt infektioner. Det viktigaste sättet att förhindra det är god handhygien.
För att inte sprida smitta finns besöksregler. På neonatalvårdsenheten finns särskilda rum vid besök till familjer som vistas här. Alla besök sker förstås utifrån det lilla barnets hälsa och villkor.

När barnet mår lite bättre
När barnet mår bättre kan det vårdas både på vårdsal och hos sina föräldrar på familjerummet hela eller delar av dygnet.
Personalen finns tillgänglig som hjälp och stöd.

Barnets vård – föräldrarna är viktigast!
Den nära omvårdnaden av barnet står föräldrarna för med hjälp och stöttning av personalen, exempelvis mata, byta blöja och ge barnet närhet.
Som förälder får man hjälp att lära känna sitt barns signaler och att delta i omsorgen så att barnet känner sig lugnt och tryggt.

Komma igång med att äta
Så snart barnet vill och orkar kan det börja träna på att suga från bröstet.
Ibland orkar inte barnet suga själv utan får bröstmjölk eller modersmjölkersättning via en tunn slang (sond) genom näsan eller munnen.
För tidigt födda eller sjuka nyfödda barn klarar i början inte att ta emot tillräckliga mängder näring. Ibland behövs näringsdropp via en tunn slang direkt in i blodet.

Samtal och planering
Under tiden på vårdavdelningen har föräldrarna samtal med läkare och sin kontaktperson. Man pratar om hur barnet mår, om det är något stöd som behövs och planen för den fortsatta vårdtiden.
Om man vill får man hjälp att kontakta kurator eller psykolog.

På familjeenheten – eget rum
På familjeenheten får man att bo i eget rum för att kunna vara nära och vårda sitt barn.
Ibland erbjuds föräldrarna annat boende i nära anslutning till neonatalvårdsenheten.

På familjeenheten – dagliga sysslor
På familjeenheten kan man ta hand om sina dagliga sysslor som man annars hade gjort hemma, tvätta, betala räkningar via internet och laga mat exempelvis. Att bo på familjeenheten kostar inget.
Båda föräldrarna kan få ersättning från Försäkringskassan samtidigt för att ha möjlighet att vara med sitt barn.

Hur länge ska vi vara här?
Vårdtiden är väldigt individuell. Många barn kan behöva stanna några dagar eller någon vecka, andra blir kvar i flera månader.
Innan man lämnar neonatalvården ska barnet kunna hålla värmen själv, kunna äta själv utan att få maten via slang (sond) och så klart må väl i allmänhet.

På familjeenheten - syskon
Det blir mycket fokus på det lilla sjuka barnet. Ibland blir man kvar ett tag och tiden kan kännas lång för ett äldre syskon.
På neonatalvårdsenheten och den närliggande lekterapin finns möjlighet till lek och sysselsättning, på lekterapin i föräldrarnas sällskap.

Lekhörnan på familjeenheten
På familjeenheten finns en lekhörna full med leksaker, böcker och annat kul.

Lekterapin
Inte långt ifrån neonatalvårdsenheten finns lekterapin dit man är välkommen i föräldrarnas sällskap.
Där kan man leka, pyssla, spela spel, läsa eller bara koppla av, och det finns en sjukvårdshörna där man kan leka doktor eller sjuksköterska. Utanför lekterapin finns en stor lekplats.

Lekterapin
Det händer att det kommer besök till lekterapin. Kanske en busig clown. Clownen visar gärna upp sina vackra såpbubblor för alla som vill se.

Utskrivning - efterkontroll
I slutet av vårdtiden erbjuds familjen hemsjukvård. Då bor man hemma med sitt barn, även om barnet behöver sondmatas eller har andra vårdbehov, och kan kontakta personal dygnet runt.
Man besöker också hemsjukvårdsmottagningen, i anslutning till neonatalvårdsenheten, för att följa upp hur det har gått sedan man kom hem.
Därefter är det barnavårdscentralen (BVC) som följer barnets utveckling.