Aktuellt i Jönköpings län

Innehållet gäller Jönköpings länAKTUELLT

Förnya dina recept i god tid innan sommaren

Har du recept på medicin, preventivmedel eller hjälpmedel som går ut under sommaren? Förnya dem nu och slipp krångel i sommar.

Fler drop-in-tider hjälper ADHD-patienter till en fungerande vardag

Många ADHD-patienter har ett fullt fungerande liv med hjälp av mediciner. Tack vare drop-in-tiderna på psykiatriska kliniken i Jönköping kan de förnya sina recept smidigt, och vardagen blir lättare.

Hälsosamtalen förlänger liv – allt började i Habo

Det var först på 80-talet som sjukvården enligt lag skulle börja arbeta med att förebygga sjukdomar, och inte bara behandla dem. I Habo tog läkaren Hans Lingfors det på allvar och uppfann tillsammans med några kollegor konceptet hälsosamtal. Idag ser vi resultatet, bättre överlevnad i Jönköpings län än rikssnittet.

Frikort för sjukvård blir elektroniskt

Från och med tisdag 14 maj 2019 behöver du som besöker hälso- och sjukvården eller tandvården i Region Jönköpings län inte längre spara kvitton eller samla stämplar i ett häfte. Det räcker att uppge personnummer så känner systemet av om högkostnadsskyddet är uppnått eller om du ska betala.

Njursjukvård för barn handlar om allt från sängvätning till transplantationer

Barn, precis som vuxna, kan få njursjukdomar som i svåra fall leder till behov av njurtransplantation. Nu finns teknik som gör att vissa sjukdomar med kopplingar till njurarna kan upptäckas redan på fosterstadiet, och att transplantationer därmed kan undvikas.

Lämna in överblivna läkemedel till apoteket

Läkemedel behövs för att förebygga, lindra och bota sjukdomar. Men användning av läkemedel kan göra att läkemedelsrester sprids i naturen. Där kan vissa av dem göra skada, framförallt på fiskar och andra djur som lever i vatten. Du kan själv bidra till att minska påverkan på miljön genom att lämna in överblivna läkemedel på ett apotek och inte kasta dem i toaletten.

Rotavirus ska ingå i nationella vaccinationsprogrammet

Rotavirusinfektion är en mycket smittsam mag- och tarminfektion som drabbar i princip alla barn i Sverige. Från den 1 september 2019 kommer rotavirus att ingå i det nationella vaccinationsprogrammet för barn. Region Jönköpings län har erbjudit vaccination mot rotavirus sedan 2014.

Intensiv start på pollensäsongen – pollenkoll.se igång

Fredagen den 1 mars 2019 startar ett säkert vårtecken – pollenkollen. Våren har ju kommit tidigt i år och pollensäsongen har redan startat med höga halter alpollen.

Till toppen av sidan