Reportage: Att berätta för kompisarna i skolan

Foto på Albin och hans pappa

Albin och hans pappa i klassrummet i Gräsö skola.

Det är inte så lätt att komma tillbaka efter sommarlovet till en lågstadieklass och vara utan hår för att man behandlats med cytostatika. Albin Andersson får hjälp av sin pappa och konsultsjuksköterskan Eva Turup från barncanceravdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Albin har leukemi, ALL, och vid den här skolstarten i ettan har han två och ett halvt års tung och bitvis plågsam behandling framför sig.

Konsultsjuksköterskan Evas budskap är tydligt. Albin blir bra. Albin är en av er. Ni behöver inte vara superförsiktiga i hans närhet. Albins leukemi smittar inte. Albin kan vara ute och leka på eftermiddagen även om han har varit hemma från skolan på morgonen. Han får ha keps inne och han kan få ont i benen och kanske orkar han inte vara med på gymnastiken.

Eva Turup och hennes kollegor på andra svenska barncancercentra har jobbat med information i skolorna sedan 1997. Konsultsjuksköterskorna finansieras av Barncancerfonden och av en stiftelse och de fungerar som en länk mellan sjukhuset och skolan, allt för att barnen inte ska förlora kontakten med skolan under behandlingstiden.

– Skolan är barnens jobb. Den står för det friska och för framtiden, säger Eva Turup.

 

Den här artikeln publicerades i Barncancerfondens tidning nummer 4, 2010.

Läs hela artikeln på Barncancerfondens webbplats

Senast uppdaterad:
2014-01-28
Redaktör:

Anna Dahllöv, 1177 Vårdguiden

Fotograf:

Anders G Warne