Kontakta vården på nätet

Egen vårdbegäran i Jämtland Härjedalen

Innehållet gäller Jämtland Härjedalen

I Region Jämtland Härjedalen finns det inga krav på remiss för att söka öppen specialistvård – men för att du ska få rätt hjälp utifrån ditt behov är det alltid bra om du först vänder dig till din hälsocentral. Om du själv vill kontakta en öppen specialistvårdsmottagning, så kan du skicka en egen vårdbegäran (som ibland även kallas för egenremiss). Det är ett formulär där du får beskriva varför du vill söka vård och svara på frågor om hur du mår.

En egen vårdbegäran gör du enklast genom att logga in här på 1177.se. Om du inte har tillgång till e-legitimation, så kan du fylla i och skicka in en pappersblankett istället.

Om du inte vill skriva en egen vårdbegäran så behöver du inte göra det, utan kan då istället vända dig till din hälsocentral, som då bedömer ditt medicinska behov. Om det behövs skickar hälsocentralen sedan en remiss till specialistmottagning.

Om du redan har kontakt med vården

Om du redan har besökt en hälsocentral och de har skickat en remiss för dig till specialiserad vård, så ska du vänta på svar på den remissen och alltså inte själv skicka in en egen vårdbegäran. 

Om du redan har en pågående vårdrelation med en mottagning inom den specialiserade vården, kan du vända dig direkt dit utan att lämna in en egen vårdbegäran-blankett.

Bedömning av din begäran

Det är viktigt att komma ihåg att en Egen vårdbegäran inte betyder att du har rätt att få specialistvård. En Egen vårdbegäran blir bedömd på likvärdigt sätt som en remiss från en läkare.

Den mottagning eller enhet som tar emot remissen gör en medicinsk bedömning och avgör ditt behov av vård. Det kan innebära att du som vårdsökande hänvisas till en hälsocentral, att du får råd om egenvård eller får en tid inbokad för besök inom den specialiserade vården.

 

 

Egen vårdbegäran via inloggning på 1177.se

En egen vårdbegäran innehåller patientuppgifter om dig. Därför är det inte tillräckligt säkert att skicka den med e-post. Istället kan du använda ett formulär som du når genom säker inloggning med e-legitimation.

Så här gör du:

  • Logga in här på 1177.se.
  • Välj den mottagning som du vill skicka din vårdbegäran till. Där hittar du ärendet "Egen vårdbegäran".
  • Fyll i formuläret och klicka på skicka.

Du kan läsa mer om inloggningen här på 1177.se, eller fråga personalen på mottagningen.

Blankett för egen vårdbegäran

Om du inte vill logga in och använda formuläret här på 1177.se, så kan du istället fylla i och skicka in en blankett. Det finns olika sätt att få blanketten på:

Fyll gärna i blanketten i datorn, om du har möjlighet. Annars går det bra att fylla i den för hand, men tänk då på att skriva så tydligt som möjligt.

Oavsett hur du fyller i blanketten så ska du skriva ut den, underteckna den och skicka in den till den mottagning som det gäller. Adressen står på blanketten.

Egen vårdbegäran utanför Jämtland Härjedalen

Du som är folkbokförd i Jämtland Härjedalen kan söka öppen specialiserad vård i andra landsting och regioner. I så fall gäller de remissregler som finns där.

Här kan du se vad som gäller i andra landsting och regioner

Ibland krävs remiss från läkare

Om du behöver högspecialiserad slutenvård eller undersökningar som till exempel röntgen och laboratorieprover måste du alltid ha en remiss från läkare. Här gäller alltså inte egen vårdbegäran.

Olika vårdnivåer

Öppenvård: Vård eller behandling som inte kräver att du blir inlagd på sjukhus.

Slutenvård: Vård eller behandling som kräver att du blir inlagd på sjukhus.

Högspecialiserad vård: vård på regionsjukhus eller specialistkliniker i landet (exempelvis för brännskador).

Har du frågor?

Om du undrar över något kan du ringa växeln på Östersunds sjukhus, 063-15 30 00, och fråga efter den mottagning du vill komma till. Du hittar också alla kontaktuppgifter till våra olika mottagningar under Hitta vård här på 1177.se.

Till toppen av sidan