Senast reviderad 2016-02-03

Varför dröjer min mens?

Fråga

Jag är 16 år och har inte haft mens sedan drygt fyra månader tillbaka. Jag har inte haft sex med någon ännu. Jag tänkte först att det kanske berodde på att jag flyttat utomlands med alla förändringar som det innebär. Jag har även börjat träna igen efter tre månaders uppehåll. Mina bröst har växt lite den senaste tiden. Kan det vara något som är fel?

Svar

Nej, inget behöver vara fel med din mens.

Att du får mens beror på att livmoderslemhinnan förbereder sig att ta emot ett befruktat ägg varje månad som svar på hormonförändringar i kroppen. I vanliga fall lossnar ett ägg från äggstocken varje månad. Blir det inte befruktat så stöts den mogna livmoderslemhinnan ut. Orsaken till detta beror på att hormoner från hypofysen i hjärnan påverkar äggstockarna.

Hjärnan är mycket känslig för stress. Vid för stark stress kan därför hormonproduktionen påverkas så att den minskar. Då räcker den inte till för att stimulera fram ett ägg och mensen kommer inte. Andra orsaker till att mensen uteblir kan vara att du tränar för mycket eller äter för lite.

Om du har haft regelbunden mens fram till din utlandsresa, verkar det mest troligt att det är just omställningen som stressat kroppen och som gör att mensen uteblivit. Om mensen inte återkommit efter sex månader kan det vara bra att kontakta en läkare. Då vill läkaren undersöka om det finns någon annan orsak som kan rättas till med hormonell behandling. Men det måste naturligtvis ske efter noggrann läkarundersökning.

Just nu kan du bara ta det lugnt och sluta oroa dig för mensen.

Om du tränar mycket så minska lite. Och ät inte för lite. Troligen kommer mensen snart tillbaka igen.

Du kan läsa mer på UMO.se

Frågor och svar om mens

Varför får jag inte tillbaka min mens?

Gunilla Byström, läkare, specialist i allmänmedicin