Skydd mot graviditet

P-plåster

P-plåstret innehåller två olika könshormon, östrogen och gestagen och ger ett mycket säkert skydd mot graviditet.

P-plåstret gör så att du inte får någon ägglossning. Det påverkar också sekretet i livmoderhalsen så att det blir segt och tjockt, vilket gör det svårt för spermier att tränga in i livmodern. Det påverkar även slemhinnan inne i livmodern och gör att den blir tunn och därför inte kan ta emot ett befruktat ägg.

Så använder du p-plåster

Någon sätter ett p-plåster på huden.
Du sätter plåstret någonstans på huden och byter efter sju dagar.

Själva plåstret är tunt, beigefärgat och cirka fem gånger fem centimeter stort. Du sätter själv plåstret någonstans på huden och låter det sitta kvar i sju dagar. Efter sju dagar byter du plåster.

När plåstret sitter på plats avger det hela tiden hormoner som går via huden direkt ut i kroppen. Det gör att kroppen får ett jämnare upptag av hormoner än med p-piller, då du tar en tablett om dagen.

Du kan välja själv om du vill göra uppehåll för att få mensblödning eller om du vill skjuta på mensen.

Så här gör du om du vill ha mens

När du har haft plåster i tre veckor ska du vara utan i en vecka. Under den veckan får du en mensliknande blödning. När den fjärde veckan har gått sätter du på ett nytt plåster igen även om du fortfarande har mens. Du är skyddad mot graviditet även under den veckan som du inte har något plåster.

Så här gör du om du vill skjuta på mensen

Du kan fortsätta att sätta på nya plåster efter tre veckor om du vill slippa ha mens varje månad.

Om du får en blödning ändå, ska du ta av plåstret och ha mens. När du varit utan plåster i sju dagar ska du sätta på ett nytt plåster. Du kan därefter fortsätta att skjuta på mensen om du vill

Att använda p-plåster så här är helt ofarligt och gör att du slipper ha mens så ofta. Men för att det ska funka så bra som möjligt ska du helst först ha använt p-plåster som vanligt i två till tre månader. Försöker du skjuta på mensen genom att sätta på ett nytt plåster utan uppehåll, när du precis har börjat, kan du få mellanblödningar.

Så här slutar du med p-plåster

Använd klart det plåster som du har på och sätt inte på något nytt. Det är ofarligt att ta av plåstret närsomhelst, men då kan du få lite oregelbundna blödningar. Det är viktigt att du direkt börjar använda något annat skydd mot graviditet om du inte vill bli gravid.

Det är olika hur snabbt mensen kommer igång efter att du har slutat med p-plåster. En del får regelbunden mens direkt. För andra kan det ta flera månader. Det vanligaste är att mensen kommer tillbaka efter en till två månader.

När passar p-plåster?

P-plåster passar bra om du vill slippa tänka på att ta en tablett varje dag. P-plåster gör ofta att mensen minskar, blir mer regelbunden och du kan få mindre mensvärk. Du kan även ta hjälp av p-plåstret för att flytta på mensen, till exempel om du ska åka bort.

Fördelar med p-plåster:

 • P-plåster ett säkert skydd mot graviditet.
 • Risken få PMS minskar.
 • P-plåster minskar risken för cancer i äggstockarna, livmodern och tjocktarmen.
 • Skyddet från p-plåster påverkas inte om du kräks eller får diarré.

Nackdelar med p-plåster:

 • P-plåster skyddar inte mot könssjukdomar.
 • Hormonerna kan göra att du får ont i huvudet, finnar, känner dig nedstämd eller får minskad sexlust.
 • Huden där plåstret sitter kan bli irriterad.
 • Det finns en risk att p-plåstret inte ger fullt skydd mot graviditet om du väger mer än 90 kg. Då ska du välja en annan typ av skydd istället.

Hur får jag P-plåster?

För att börja med p-plåster ska du boka tid på en ungdomsmottagning eller en barnmorskemottagning. Det går också bra att få hjälp på en gynekologisk mottagning eller SESAM-mottagning.

Du ska förstå informationen

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. 

Vad kostar p-plåster?

Kostnaden kan skilja sig beroende på var du bor.

Unga får preventivmedel gratis

De flesta preventivmedel är gratis för dig som är under 21. Det gäller i hela landet. I en del landsting och regioner är det billigare med preventivmedel ända tills du är 25 år. Kolla vad som gäller där du bor.

Biverkningar

Alla preventivmedel som innehåller hormoner påverkar kroppen och ofta behöver du lite tid att vänja sig. När du just börjat med p-plåster är det därför vanligt att få bröstspänningar, mellanblödningar och att må lite illa. En del får ont i huvudet eller känner sig nedstämda. Om besvären inte har gått över efter två till tre månader kan du pröva någon annan typ av skydd istället.

P-plåstret kan ibland orsaka irritation på huden. Det kan därför vara bättre att använda någon annan typ av preventivmedel om du har känslig hud.

Preventivmedel som innehåller hormonet östrogen kan ge en liten ökad risk för blodpropp. Den risken är mycket liten i jämförelse med den risk för blodpropp som en graviditet innebär. Du bör inte använda p-plåster om något av detta stämmer in på dig:

 • Du är kraftigt överviktig.
 • Du har en förälder eller syskon som fått blodpropp.
 • Du har själv haft blodpropp tidigare.

Du kan alltid frågaen barnmorska eller läkare om råd.

Att tänka på när du använder P-plåster

P-plåster ska inte användas under de första sex veckorna efter att du fött barn. Det beror på att det då finns en ökad risk för blodpropp. Därefter går det bra att använda p-plåster oavsett om du ammar eller inte.

Undvik p-plåster om du har migrän med så kallad aura.

P-plåster skyddar inte mot könssjukdomar.

Fråga om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och fråga om läkemedel – hur de fungerar, hur de ska användas och förvaras. Du kan även diskutera risker och biverkningar eller andra frågor kring användning av läkemedel.

Du kan ringa 0771-46 70 10 helgfria vardagar mellan 8.00 och 17.00.

Du kan alltid kontakta ett apotek om du har frågor om läkemedel. 

Till toppen av sidan