Hälsenebristning

Hälsenebristning innebär att hälsenan går av helt eller delvis. Det kan ske om hälsenan utsätts för plötsligt stor belastning och är särskilt vanligt vid sporter som badminton, tennis eller fotboll, där du snabbt förflyttar dig framåt eller i sidled.

  • Illustration som visar hur det ser ut inuti underbenet vid en hälsenebristning.

    Hälsenan kan gå av helt och hållet eller delvis. Det smäller till och gör ont när det händer och du får svårt att stödja på foten.

Det är oftast män mellan trettio och femtio år som får hälsenebristning. De flesta blir bra igen, även om det kan ta lång tid innan man kan idrotta som vanligt.

Symtom

Om hälsenan brister kan du höra en smäll eller ett knäpp när den går av. Det gör ont och kan kännas som om du får en spark på vaden. Du får svårt att stödja på foten.

Behandling

Du kan bli opererad när du fått en hälsenebristning om du är yngre eller om du håller på med en idrott som belastar hälsenan, till exempel olika bollsporter och löpning. Då sys senan ihop och du får ha gips efteråt i ett par veckor. Därefter får du ha en skena i ytterligare cirka sex veckor. Gipset går upp till knät och tårna lämnas fria.

Om du istället är i femtioårsåldern är det vanligt att du bara gipsas. Då brukar man ha gips i åtta veckor.

Du kan behöva gå med kryckor under ett par månader efter skadan och sedan gå hos en fysioterapeut, även kallad sjukgymnast, under lång tid. Du kan börja idrotta som vanligt tidigast ett halvår efter bristningen.

När ska jag söka vård?

Om du misstänker att hälsenan har brustit ska du söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Senast uppdaterad:
2015-11-30
Redaktör:

Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin, Stockholm

Illustratör:

Kari C Toverud, certifierad medicinsk illustratör, Oslo, Norge.