Så här tvättar du händerna

Skölj händerna ...

Använd tvål ...

Arbeta upp ett lödder och täck alla ytor ...

... till exempel ovansidorna ...

... mellan fingrarna ...

... och tummarna.

Skölj och torka noggrant.

Använd engångshandduk om många är sjuka i din omgivning. Stäng gärna av kranen med den också.

Sen är dina händer säkra!

Att tvätta händerna är något av det allra viktigaste du själv kan göra för att förhindra att smittor sprids. Försök göra det till en vana att tvätta händerna vid följande tillfällen:

  • när du kommer hem
  • efter toalettbesök
  • innan du lagar mat
  • innan du äter.

Om du har familj, se till att alla har var sin handduk. Eller använd engångshanddukar när folk runt omkring er börjar bli sjuka. Och stäng gärna av kranen med armbågen eller med handduken.

Handsprit som ett komplement

Försök alltid att tvätta dig med tvål och vatten i första hand och se handsprit som ett komplement, till exempel för att inte torka ut händerna om du tvättar dem ofta. Handsprit hjälper mot bakterier och de flesta influensa- och förkylningsvirus, men det finns virus där det är helt verkningslöst. Det gäller till exempel de virus som sprider vinterkräksjuka (calicivirus).

Tips till dig som har barn

En del barn tycker det är svårt att tvätta händerna så lång tid som behövs. Pröva då att sjunga "Blinka lilla stjärna" samtidigt som ni tvättar händerna. Det tar ungefär 20 sekunder och på den tiden hinner de flesta händer bli rena. Ett annat tips är att se hur mycket lödder det kan bli. Det ska vara "minst tusen miljoner bubblor" innan de är klara. 

Senast uppdaterad:
2016-03-16
Skribent och redaktör:

Åsa Schöldéen, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Hanna Wahlqvist, Hygiensjuksköterska, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen. SLL