Vaccinationer

Vaccination mot HPV och självprovtagning för HPV

Innehållet gäller Halland

Du har fått en kallelse till vaccination mot HPV och självprovtagning för HPV på Kvinnohälsovården. Region Halland erbjuder kvinnor födda 1994-1999 att delta i en nationell studie med mål att minska förekomsten av humant papillomvirus (HPV) och livmoderhalscancer i Sverige.

Förbättrat skydd mot HPV

Du som är född under perioden 1994-1999 erbjuds nu ett bättre skydd mot livmoderhalscancer genom vaccination mot HPV och självprovtagning för HPV. Att gratis vaccin erbjuds till just dig är för att det förväntas ge störst effekt. Spridningen av HPV är stor i din åldersgrupp och färre är vaccinerade än bland de som är yngre.

Är du redan vaccinerad mot HPV? Då är detta ändå för dig eftersom du genom det förbättrade vaccinet får ett bättre skydd mot HPV och livmodershalscancer än du har idag. Det vaccin som gavs före 2019 gav skydd mot fyra HPV-typer medan dagens vaccin ger ett skydd mot nio HPV-typer. 

Läs mer om forskningsstudien på HPV-centers webbplats.

Vaccination och självprovtagning är gratis.

Fyll i din hälsodeklaration och samtycket

Nu behöver du fylla i din hälsodeklaration och samtycket inför vaccination och provtagning.
(Obs! Om någon fråga besvaras med JA i hälsodeklarationen innebär det att mer medicinsk information behövs innan du kan vaccineras. Logga in och kontakta Kvinnohälsovården för mer information.)

Så här går besöket till

Du vaccineras av en barnmorska på Kvinnohälsovården. Innan vaccinationen går du och en barnmorska genom dina svar som du fyllt inför besöket. Om det är frågor du svarat JA på i hälsodeklarationen kan det innebära att mer medicinsk information behövs och att vaccinationen behöver ske vid ett senare tillfälle. 

Avslutningsvis genomför du ett självtest för HPV som du lämnar in innan du går hem.

Tänk på att

  • logga in och omboka din tid om du inte kan komma
  • fyll i hälsodeklarationen och samtycket innan besöket (Obs! Om någon fråga besvaras med JA i hälsodeklarationen innebär det att mer medicinsk information behövs innan du kan vaccineras. Logga in och kontakta Kvinnohälsovården för mer information.)
  • ta med giltig fotolegitimation
  • väntetid kan förekomma vid besöket
  • du behöver vänta kvar i 15 minuter efter vaccinationen
  • logga in och kontakta Kvinnohälsovården innan om du behöver längre tid för provtagning eller hjälp med andra ärenden. Då bokar vi in ett längre besök.

Så får du provsvar

Provsvaret är klart cirka fyra veckor efter att du lämnat ditt självtest HPV. Logga in och läs ditt provsvar (Karolinska institutet)

Om provsvaret visar på HPV kommer du få en kallelse till gynekologisk cellprovtagning på Kvinnohälsovården för uppföljning.

Läs mer om vad ditt provsvar betyder

Efter tre år får du en ny tid för vaccination med dos två av vaccinet Gardasil 9 och genomför även då ett självtest HPV.

Om vaccination mot HPV och självprovtagning för HPV

Gynekologisk cellprovtagning

Det är dessutom viktigt att du kommer varje gång du kallas till gynekologisk cellprovtagning framöver för att du ska få fullständigt skydd mot livmoderhalscancer. Detta gäller även dig som är vaccinerad mot HPV.

Du som har fått en kallelse till HPV Vaccination-självprovtagning på Kvinnohälsovården kommer inte att få en kallelse för gynekologisk cellprovskontroll. Om du inte vill delta i forskningstudien är det därför viktigt att du kontaktar Kvinnohälsovården för att få tid för gynekologisk cellprovskontroll.

Läs mer på:

Lämna prov för att upptäcka HPV och cellförändringar i livmoderhalsen

Vaccination mot HPV

HPV – humant papillomvirus

Nationella kvalitetsregister

Till toppen av sidan