Rörelseträning för käken

Rörelseträning vid överrörlighet

Innehållet gäller Halland

Övningar för att stärka muskulaturen och minska risken för käkleds-upphakningar eller låsningar i ett öppet/gapande läge.

1. Sträck på dig genom att hålla huvudet högt och rakt, samt att axlarna rätas upp. Tänk på att hålla hakan utan spänning närmre nacken.
Bild visar hur huvudet och hakan hänger fram i en dålig ställning
2. Slappna av och sänk axlarna. Lägg handen på magen. Ta ett djupt andetag från magen, håll andan 2-3 sekunder, och andas därefter ut.
Övning för käken för att förebygga käkknäppning
3. Placera pekfingrarna över båda dina käkleder. Gapa och stäng underkäken och lägg märke till när det knäpper i din/a käkled/er. Gapa nu utan att det knäpper från käkleden/erna.
Övning för käken.
4. Tungspetsen placeras i gommen under gapning. Gapa och stäng underkäken utan och med motstånd.
Bilden visar en övning för käken
4. Gapa, försök bita ihop och bromsa samtidigt rörelsen genom att pressa fingrarna ovanifrån mot underkäkens framtänder. Håll kvar underkäken några sekunder i slutläget.
Övning för käken som sidoglidning
4B. För underkäken så långt du kan åt sidan och sedan tillbaka. Koncentrera dig på att göra en sida åt gången. För underkäken så långt som möjligt framåt och sedan tillbaka.

Varje rörelse utförs cirka 10 gånger i följd och hela rörelseprogrammet i allmänhet .... gång/er per dag.

Avsluta programmet i mån av tid genom att vila på rygg i 5-15 minuter. Slappna av och tappa hakan genom att tona på M-ljudet eller A-ljudet.
Tänderna ska överhuvudtaget aldrig ha kontakt utom när man äter!

Obs!
Övningarna ska inte utföras på sådant sätt att en kvarstående smärta uppkommer, dock får själva rörelseträningen göra ont.

Till toppen av sidan