Benproteser, instruktioner och hantering av protes

Så tar du på en silikonliner om du är amputerad under knäet

Innehållet gäller Halland

Innan du tar på din protes behöver du ta på en silikonliner på det benet som protesen ska sitta. Silikonlinern formar och skyddar benet vid användning av protes.

Instruktionsfilm

Den här filmen är en instruktionsfilm som visar hur du tar på en silikonhylsa om du är benamputerad. Silikonhylsan tar du på innan du tar på din protes.

Skötsel och användning av silikonliner

Silikonliner är en kompressionsbehandling och används för att forma stumpen inför protesanvändning.

  • Tvätta insidan av din silikonliner varje dag genom att vända den ut och in och tvätta med mild tvål. Skölj noga med vatten och lufttorka insidan. Utsidan kan torkas med en handduk. Förvara alltid silikonlinern i rättvänt läge! Tvätta utsidan då och då för att avlägsna smuts
  • När du börjar använda silikonliner är det normalt att stumpen producerar mycket svett. Detta avtar i regel inom några veckor när huden har vant sig. För att förhindra att huden torkar ut vid kraftig svettning tvätta stumpen med mild tvättkräm och vid behov smörj in med fet hudkräm. 
  • Smörj inte din stump med hudkräm innan du tar på linern eftersom det finns risk för att den glider ner. Använd gärna hudkräm på stumpen kvällstid.
  • Ta gärna av din liner under dagen och lufta stumpen.  
  • Om du har känslig hud finns det risk för att du får små blåsor vid lineranvändning. Om detta händer kontakta din ortopedingenjör eller annan sjukvårdspersonal. 
Till toppen av sidan