UTSLAG OCH EKSEM

Pityriasis rosea – medaljongsjuka

Medaljongsjuka ger utslag på kroppen, oftast hos barn i skolåldern och unga vuxna. Sjukdomen är vanligast på våren och hösten. Medaljongsjuka går ofta över av sig själv inom sex veckor, men ibland kan det ta längre tid.

Rundformade utslag på ryggen på två olika personer med olika hudfärger.
Pityriasis rosea, medaljongsjuka.

Utslagen kan finnas kvar upp till ett halvår, men det är ovanligt. Sjukdomen smittar inte mellan människor och det är ovanligt att få tillbaka den. Troligen beror medaljongsjuka på ett virus.

Sjukdomen kallas även fjällros och den heter pityriasis rosea på medicinskt språk.

Symtom

Sjukdomen börjar med att du får ett utslag, en så kallad primärmedaljong. Utslaget kan sitta någonstans på bålen, överarmarna eller låren. Utslaget är ovalt och några centimeter långt. Efter några dagar eller ibland längre tid kommer det ofta många utslag. Dessa utslag är mindre i storlek än primärmedaljongen, och de kommer på samma kroppsdelar. Det är ovanligt att få utslag i ansiktet.

Utslagen är rosafärgade och fjällar. Ibland kan de klia.

Behandling

Det finns ingen behandling mot medaljongsjuka. Den läker av sig själv. Du kan prova receptfri kortisonkräm om utslagen kliar.

Klådan kan bli värre om huden är torr. Därför är det bra att vara sparsam med tvål och vatten och att smörja med mjukgörande kräm.

När och var ska jag söka vård?

Du behöver inte söka vård eftersom medaljongsjuka går över av sig själv.

Kontakta en vårdcentral om du har klåda eller är osäker på om utslagen är medaljongsjuka. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Till toppen av sidan