Donation

Donera bajs

Innehållet gäller Halland

Du kan donera bajs och på så sätt hjälpa svårt sjuka människor att bli friska. Bajset används för att ta fram en behandling med frisk tarmflora för patienter med diarrésjukdom.

Vem kan bli donator?

För att kunna donera bajs ska du vara mellan 18 och 60 år och frisk. Du ska ha regelbundna och normala tarmvanor.

Innan du börjar donera får du svara på frågor om din hälsa och lämna prover som testas för att se om du kan bli donator. I vissa fall får du inte donera bajs, det kan exempelvis vara om du har vissa sjukdomar, tar vissa mediciner, är gravid, har varit i tropiska områden de senaste sex månaderna eller kan ha utsatts för blodsmitta.

Du måste kunna visa giltig identitetshandling med svenskt personnummer.

Så går donationen till

Du kan donera bajs på Hallands sjukhus i Halmstad. Du kan bajsa hemma eller på sjukhuset.

Bajset samlas upp i en behållare som du fäster under toalettsitsen. Behållaren läggs sedan i en plastpåse som du lämnar in på sjukhuset. Om du bajsar hemma behöver du kunna lämna in behållaren med bajs på sjukhuset inom en timme. 

Vad används bajset till?

Med hjälp av donerat bajs kan laboratoriet på mikrobiologen ta fram en behandling i form av kapslar eller lavemang som innehåller tarmflora med goda bakterier från en frisk person.

Behandlingen ges till patienter som lider av tarmbakterien Clostridioides difficile som kan leda till svåra diarréer och lidande. Genom att få goda tarmflorebakterier från en annan människa kan patienterna i de flesta fall mycket snabbt bli helt fria från symtom.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att anmäla ditt intresse att bli bajsdonator. När du skickat din intresseanmälan hör vi av oss med mer information från mikrobiologen i Halland. 

Till toppen av sidan