Att välja vårdmottagning

Välja vårdcentral i Halland

Innehållet gäller Halland

Du kan själv välja vilken vårdcentral du vill söka vård hos. Vårdcentralen ska ge dig den hälso- och sjukvård som inte kräver sjukhusens resurser och också lotsa dig rätt inom specialistvård och psykiatri. Du kan också välja en vårdcentral i en annan region.

Så här väljer du

  • Välj vårdcentral genom att logga in på 1177.se. Ditt val slår igenom på en gång och du kan direkt kontakta din nya vårdcentral för att exempelvis boka tid via deras e-tjänster. Om du har barn under 13 år kan du som förälder välja vårdcentral för dem via din egen inloggning.
  • Inom familjen kan ni välja att gå till olika vårdcentraler. 
  • Du kan byta vårdcentral högst två gånger på ett år, om det inte finns särskilda skäl för att göra det fler gånger. Oavsett var du är listad har du rätt att söka vård på valfri vårdcentral – i Halland och i övriga Sverige.
  • Om den person som ska välja vårdcentral inte har tillgång till internet går det att välja vårdcentral med en listningsblankett. Blanketten postas eller lämnas till vårdcentralen som man väljer (ladda ner valblanketten i pdf-format)
  • Om du vill välja en vårdcentral i Halland men är folkbokförd i en annan region så kan du inte välja genom att logga in här på 1177 Vårdguiden utan måste använda listningsblanketten.
  • Om du inte gör ett aktivt val av vårdcentral kommer du automatiskt att tillhöra den vårdcentral som har ansvar för området där du är folkbokförd.
  • Om du vill välja en ny vårdcental behöver du inte meddela din gamla vårdcentral att du har bytt till en annan.

Vad gäller vid besöket?

För att besöka en vårdcentral i Halland betalar du en patientavgift som är densamma för alla vårdcentraler i Halland. Du kan få sjukresa till ditt besök på vårdcentralen. Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller för sjukresor i Halland. 

Om du är folkbokförd i en annan region och väljer att söka vård i Halland har du inte rätt att få din sjukresa till och från vården betald av din hemregion. 

Du behöver aldrig ha en remiss för att besöka en vårdcentral. 

Hitta och jämföra vårdcentral

I tjänsten Hitta vård finner du alla vårdcentraler. Där kan du jämföra utbud och inriktning innan du bestämmer dig för vilken vårdcentral du vill tillhöra.

På webbplatsen Väntetider i vården kan du jämföra tillgängligheten.

Välja vårdcentral i annan region

Du kan också välja att tillhöra en vårdcentral i en annan region. Olika regioner har olika regler för val av vårdcentral. Läs mer om hur det fungerar i den region du vill byta till genom att klicka dig vidare i listan över regioner längre ner på denna sida. 

Du kan alltid söka vård på en vårdcentral i en annan region utan att vara listad. Det gör du genom att ta kontakt med den vårdcentral du vill besöka och boka en tid. 

Din journal

Om du väljer att söka vård på en vårdcentral i en annan region än där du är folkbokförd kommer de inte automatiskt att kunna se din gamla journal.

Berätta på din nya vårdcentral var du gått tidigare, så kan de hjälpa till att överföra journalen, om det behövs. Det är du som bestämmer om du vill att din nya vårdgivare ska kunna se dina gamla journaler eller inte.

Information från andra regioner

På sidan Välja vårdmottagning finns en tabell med länkar till andra regioner.  

Till toppen av sidan