Sexuell hälsa

Du som väljer att inte skaffa barn

Innehållet gäller Halland

Det kan finnas flera olika orsaker till att välja att inte skaffa barn. Du som inte vill ha barn i ditt liv behöver fortfarande vara rädd om din sexuella hälsa. Här finns råd för både dig som är kvinna och man.

När kan jag bli gravid?

Din ägglossning styr din menscykel. Det är viktigt att du lär dig om din menscykel för att skydda dig mot graviditet. Det kan vara svårt att veta exakt när ägglossningen sker, därför rekommenderas ett säkert preventivmedel.

Risken att bli gravid är som störst fem dagar före din ägglossning, till och med dagen efter.

Som kvinna är du mest fertil mellan du är 20 och 25 år. Därefter sjunker fertiliteten allt eftersom. Från 35 års ålder sjunker fertiliteten snabbare fram till klimakteriet, men du har fortfarande förmågan att bli gravid fram till klimakteriet. Därför är det viktigt att du har ett säkert skydd mot graviditet fram till dess.

Som man är du fertil hela livet, men spermiekvaliteten sjunker med stigande ålder.

Preventivmedel

Om du inte vill ha barn är det viktigt att ha ett säkert skydd mot graviditet. Preventivmedel skyddar mot graviditet.

Olika preventivmedel har olika hög säkerhet. Långverkande metoder som hormonspiral, kopparspiral och p-stav är de mest effektiva preventivmedelsmetoderna.

Tillsammans med din barnmorska på ungdomsmottagningen eller kvinnohälsovården kommer ni fram till vilket preventivmedel som passar just dig.

Läs om preventivmedel på umo.se

Sterilisering

Sterilisering är den enda riktigt effektiva preventivmetoden för dig som har penis och pung.

Metoden är oåterkallelig, vilket betyder att det är svårt och komplicerat att ångra sig. Det är inte ens säkert att det går att ångra sig. Därför ska du vara säker på att du aldrig vill ha biologiska barn eller inte vill ha fler biologiska barn innan du steriliserar dig.

Könssjukdomar

Det är viktigt att du skyddar dig mot könssjukdom även om du inte planerar för barn i framtiden. Både för din egen och för andras sexuella hälsa. De enda preventivmedlen som skyddar mot könssjukdomar är kondom och femidom.

Du kan beställa självtest för klamydia och gonorré via 1177.

Till toppen av sidan