Ingen möjlighet till Självprovtagning covid-19 helgen 22-23 januari.Det här meddelandet avser Halland

På grund av hög belastning kan du inte hämta eller lämna självtest under helgen.

Många provsvar tar nu längre än tre dygn. När provet är analyserat kommer svar via 1177.se. Ring inte 1177 eller vårdcentralen om provsvar.  Om du väntar på provsvar - så kan du göra

Läs andras frågor

Hur ska jag göra för att sluta med avsvällande nässprej?

Fråga

Jag använder avsvällande nässprej varje dag. Om jag inte gör det blir jag så täppt i näsan att jag varken kan andas eller äta. Vad ska jag göra? 

Svar

Det kan vara svårt att sluta med avsvällande nässprej om du har använt det i mer än tio dagar i följd. Slemhinnan i näsan vänjer sig och svullnar genast om du inte använder sprejen.

Det bästa är att helt sluta med den avsvällande nässprejen på en gång. Du kommer att vara täppt i några dagar innan det blir bättre.

Du som har det besvärligt kan prova följande:

  • Välj en svagare dos av avsvällande nässprej. Det finns i två styrkor, vuxendos och barndos. Välj barndosen, och försök att bara använda den någon gång per dag. Det kan till exempel vara till natten, så att du kan sova. Efter någon vecka kan du sluta använda även barndosen. Det är då viktigt att du slutar helt.

  • Det går också att ersätta den avsvällande nässprejen med kortisonsprej. Dessa finns att köpa utan recept på apotek och du kan behandla under några veckor. 

Till slut kan du helt låta bli någon av nässprejerna utan att slemhinnan i näsan svullnar. 

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Till toppen av sidan