Klamydiatest via nätet - så går det till

Sex? Kondom? Klamydia? Testa dig gratis nu!

Här kan du beställa ett gratis klamydiatest (omfattar nu även gonorrétest) via Internet om du

  • är folkbokförd i Halland
  • är 15 år eller äldre

Så här går det till – steg för steg

1. Logga in
Har du e-legitimation (såsom BankID eller Mobilt BankID) kan du logga in direkt även om du inte tidigare använt de säkra e-tjänsterna. Väljer du att logga in med lösenord och sms så beställer du hem ett lösenord som du får i ett brev till din folkbokföringsadress inom någon dag.

2. Beställ klamydiatestet
Välj Beställ klamydiatest direkt på startsidan när du loggat in. Inom några dagar kommer det hem till dig i ett  kuvert utan avsändare.

Obs! Fyll i ditt mobilnummer eller e-postadress när du beställer testet och kryssa i att du vill ha avisering, så får du ett meddelande via sms eller e-post när ditt provsvar har kommit.

Tänk på att inloggningen gäller bara för dig. Du bara beställa klamydiatest till dig via din inloggning.

Tips 2!
Vill du få klamydiatestet skickat till annan adress än din hemadress? Skriv då in den adressen dit du vill ha klamydiatestet skickat under "Tillfällig adress" när du beställerditt klamydiatest

3. Så gör du testet
Testet är enkelt att göra. Det består av urinprov för män och prov från slidan för kvinnor. Du gör det själv hemma enligt instruktionerna som följer med provtagningspaketet.

Instruktionerna finns även som pdf-filer här på sidan.

4. Så skickar du testet för analys på laboratorium
Lägg i testet i det vadderade svarskuvertet du fick tillsammans med klamydiatestet och posta det. Du behöver inte betala porto.

5. Så får du ditt provsvar
Inom en vecka får du resultatet. Har du fyllt i ditt mobilnummer eller e-postadress och kryssat i att du vill ha avisering så får du ett meddelande via sms eller e-post när ditt provsvar har kommit. Då är det bara att logga in här på 1177 Vårdguiden för att läsa svaret som du hittar i inkorgen.

Logga in för att läsa ditt provsvar

6. Om du har klamydia/gonorré
Om provet visar att du har klamydia eller gonorré får du i ditt provsvar information om vart du ska vända dig för behandling. Infektionen kan alltid botas och behandlas med antibiotika. Behandlingen är gratis.

Klamydia och gonorré är sjukdomar som omfattas av smittskyddslagen. Har du fått klamydia eller gonorré är du skyldig att hjälpa till att spåra vem du fått smittan av, och även vem du kan ha smittat. Det innebär att du ska berätta vilka du haft sex med de senaste sex månaderna och kontaktuppgifter till dem. Du är skyddad av sekretess och ditt namn uppges inte för dem du haft sex med när vården kontaktar dem.

Klamydia och gonorré kan bland annat leda till sterilitet. Därför är det viktigt att de du kan ha smittats av och de som kan ha smittats av dig får komma till läkare för information och prov.

Senast uppdaterad:
2018-06-29
Skribent:

Charlotte Tavelin, 1177 Vårdguiden Halland

Granskare:

Maria Legradi, överläkare STD-mottagningen