Klamydia- och gonorrétest via nätet - så går det till

Här kan du som är folkbokförd i Halland beställa ett gratis klamydia- och gonorrétest.

Så här går det till – steg för steg

1. Logga in
Har du e-legitimation (såsom BankID eller Mobilt BankID) kan du logga in direkt. Väljer du att logga in med lösenord och sms så beställer du ett lösenord som kommer till din folkbokföringsadress inom någon dag.

2. Beställ klamydia- och gonorrétestet
Välj Beställ klamydia- och gonorrétest direkt på startsidan när du loggat in. Inom några dagar kommer testet hem till dig i ett kuvert utan avsändare.

Obs! Fyll i ditt mobilnummer eller e-postadress när du beställer testet och kryssa i att du vill ha avisering, så får du ett meddelande via sms eller e-post när ditt provsvar har kommit.

Tänk på att inloggningen gäller bara för dig. Du bara beställa klamydia- och gonorrétest till dig via din inloggning.

Testet är enkelt att göra

Testet består av urinprov för män och prov från slidan för kvinnor. Du gör det själv hemma enligt instruktionerna som följer med provtagningspaketet.

Instruktionerna finns även som pdf-filer här på sidan.

Om du har klamydia eller gonorré

Om provet visar att du har klamydia eller gonorré får du i ditt provsvar information om vart du ska vända dig för behandling. Infektionen kan alltid botas och behandlas med antibiotika. Behandlingen är gratis.

Klamydia och gonorré är sjukdomar som omfattas av smittskyddslagen. Har du fått klamydia eller gonorré är du skyldig att hjälpa till att spåra vem du fått smittan av, och även vem du kan ha smittat. Det innebär att du ska berätta vilka du haft sex med det senaste året och kontaktuppgifter till dem. Du är skyddad av sekretess och ditt namn uppges inte för dem du haft sex med när vården kontaktar dem.

Klamydia och gonorré kan bland annat leda till sterilitet. Därför är det viktigt att de du kan ha smittats av och de som kan ha smittats av dig får komma till läkare för information och prov.

Senast uppdaterad:
2019-01-25
Skribent:

Charlotte Tavelin, 1177 Vårdguiden Halland

Granskare:

Maria Legradi, överläkare STD-mottagningen