Bakercysta – svullnad i knävecket

Runt alla leder finns det slemsäckar, till exempel i armbågen och i knät. Det är små vätskefyllda påsar som har till uppgift att skydda lederna och underlätta rörelserna. Om den slemsäck som sitter på baksidan av knät innehåller mer vätska än vanligt kan det bildas en Bakercysta.

Om du får en Bakercysta som vuxen beror det vanligtvis på överbelastning av knät i kombination med att du har något problem med knäleden, som till exempel artros, ledinflammation eller en meniskskada.

Barn kan ibland få Bakercystor. Det är oklart varför de bildas, men de brukar inte ge några större besvär och de minskar eller försvinner av sig själv när barnet blir större.

Läs mer om knäbesvär hos barn och tonåringar.

Bakercystor är ofarliga och kan försvinna av sig själv, men om du har artros i knäleden finns det risk för att de kommer tillbaka.

Illustration som visar en knäled med och en utan Bakercysta.

Bilden till vänster visar hur en knäled utan Bakercysta kan se ut. Bilden till höger visar hur en knäled med Bakercysta kan se ut. Här ser man hur slemsäcken på baksidan av knät är fylld med extra mycket vätska. 

Symtom

Om du får en Bakercysta blir knävecket svullet. Svullnaden kan vara alltifrån liten som en hasselnöt till stor som en tennisboll. Det gör inte alltid ont, men om Bakercystan är stor kan det kännas spänt och vara svårare att böja knäleden.

Det kan hända att cystan spricker även om det är ovanligt. Då brukar det göra ont och du får en blödning inuti vaden som blir öm, svullen och varm.

Behandling

Barn med Bakercysta brukar inte behöva någon behandling eftersom svullnaden minskar eller försvinner av sig själv med tiden. Vuxna med Bakercystor som inte gör ont behöver inte heller behandlas, men om besvären beror på något problem i knäleden får man behandling mot det.

Om du har fått en blödning läker den av sig själv, även om det kan ta flera veckor. Har du mycket ont kan du ta receptfria smärtstillande läkemedel.

Har du svåra besvär kan Bakercystan behöva opereras bort.

När ska jag söka vård?

Om du har en svullnad på baksidan av knät som gör ont och inte försvinner på ett par veckor bör du kontakta din vårdcentral.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Senast uppdaterad:
2015-11-27
Redaktör:

Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin, Stockholm

Illustratör:

Kari C Toverud, certifierad medicinsk illustratör, Oslo, Norge